I u Tomislavgradu predstavljena Lučićeva knjiga "Od vila Ilirskih do Bijeloga puta"


Nakon nedavnoga predstavljanja knjige u Mostaru večeras je i u Tomislavgradu, u punoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije održano predstavljanje knjige Ive Lučića “Od vila ilirskih do Bijeloga puta”. Djelo dr. Lučića vremenski obuhvaća 19. stoljeće a završava sa 20. stoljećem i Bijelim putom za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu.
-Knjiga analizira sve prijelomne faze bosanskohercegovačke povijesti u zadnja dva stoljeća. Okosnicu knjige čini hrvatsko nacionalno pitanje u BiH, hrvatski putovi i stranputice u nacionalnoj afirmaciji, u očuvanju nacionalnog identiteta i samobitnosti, političke slobode i jednakopravnosti, ali s jednakom pažnjom prati analizira i uvažava političke ideje i procese kod druga dva naroda u BiH, naglasio je prvi predstavljač Mijo Tokić.
Okupljenima je potom prikazan kratki film, autentične snimke iz crkve-bolnice iz Nove Bile, koje je snimio tadašnji župnik fra Franjo Grebenar, a na kongresu ratnih kirurga 1994. u Splitu prikazao ga je dr. Vlado Tabak. On je na početku svoga govora čestitao obljetnicu osnutka svim pripadnicima HVO-a, naglasivši da nije bilo pripadnika HVO-a, niti njega, niti Hrvata Lašvanske doline danas ne bi bilo. Kazao je također kako je u deset mjeseci izvršeno oko četiri tisuće operacijskih zahvata, od toga oko tisuću u općoj anesteziji, a dnevno se primalo i do pedeset bolesnika na stacionar,prenosi mandino-selo.com.Dolaskom konvoj Bijeloga puta narod Lašvanske doline dobio je znatnu materijalnu pomoć, ali još važnije saznanje da nije zaboravljen.
Dr. Ivan Bagarić je kazao kako je bolnica u Novoj Biloj bila jedna od petnaest ratnih bolnica u BiH, koje su zbrinule tisuće i tisuće ranjenika i bolesnika, uspoređujući je s bolnicom u Vukovaru, o kojoj je autor pisao prošle godine s kojom je Lučić napravio sintezu kako u svemu zlu ima uvijek svjetla dobra. Na tragu svih žrtava osnovana je klinička bolnica u Mostaru, medicinski fakultet, Hrvatska Bolnica dr. fra Mato Nikolić, bolnica u Orašju, naglasio je dr. Bagarić.
Na samome kraju dr. Ivo Lučić je kazao kako je ovu knjigu napisao nakon one o Vukovaru u kojoj je istražio zbog čega je došlo do strašne tragedije, a s vukovarskom bolnicom se jedino može usporediti bolnica u Novoj Biloj koja je vjerojatno jedino mjesto u svijetu u kojemu se istovremeno molilo Boga i liječilo ljude. Lašvanska dolina nije pala, zahvaljujući braniteljima HVO-a koji su spriječili tragediju poput vukovarske, a svi koji su bili njegovi pripadnici na to danas mogu biti ponosni, kazao je Lučić.

Primjedbe

Popularni postovi