Pinot i Chardonay - vjerovali ili ne - iz duvanjskih vinograda

Mokronoški vinogradi - mjesto na kojem je berba grožđa više od toga

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)
Mokronoški vinogradi - mjesto na kojem je berba grožđa više od toga

Rana duvanjska jesen i ove godine odvela nas je u vinograd Marka Bakovića Kosalja i Anice Baković u Mokronogama. U prijepodnevnim satima danas je tamo otpočela završna berba u kojoj smo zatekli već poznato društvo, Markove susjede i prijatelje koji se u ovo doba okupe u vinogradu.
Iako je zbog suše urod grožđa manji, kvaliteta ploda je vrhunska budući da je bilo puno sunčanih dana, zadovoljan je vinogradar. Nezadodovoljan je pak zbog drugoga problema.
-Traminac nam izidoše ptice. Imamo ga tek pedesetak kilograma. U vinograd smo postavili strašilo i ptice se dva-tri dana nisu pojavljivale, a onda su sjedile na strašilu – kao da nam se rugaju, domeće Marko i najavljuje da će se iduće godine s tim drugačije boriti.
Vjerujemo da će vinogradar znati riješiti taj problem, a njegovo iskustvo u uzgoju vinove loze pomoći će i drugima. Među njima i Ćipi koji ga poziva na roditeljsko imanje u Mijakovo Polje gdje pokušava oživjeti stari vinograd i tako sačuvati ono što su roditelji prije smrti njegovali.
U planu je pokretanje i općinske udruge vinogradara. Trenutno ih ima osam, no svima loza još nije došla na urod. Među njima je i duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić koji osnivanje te udruge vidi prije svega kao poruku. Njegovu vinovu lozu u Gornjem Brišniku, koja je viša od dva metra, Marko jako hvali.
Za sada Markova vina – pinot i chardonnay primaju nagrade.
Za pinot crni je na sajmu Gast u Splitu osvojio srebrnu medalju 2015. Iste godine na poznatome mostarskome sajmu pinot i charodonnay su također nagrađeni srebrnom medaljom.
- Zanimljivo je da je Marko na tomu sajmu za svoja vina nagrađen srebrnom medaljom, a Keža, najpoznatiji hercegovački vinar, brončanom medaljom – pridodaje gvardijan.
Uz spomenute nagrade itekako je vrijedno i srebro kojim je Markov chardonnay nagrađen ove godine na sajmu u Varaždinu.  
Iako se vinogradarstvom bavi više kao hobista, njegova vina su tražena i rado kušana, kako među prijateljima tako i ostalima koji su od prije nekoliko godina otkrili mokronoške vinograde. Mnogi upravo Duvanjsku rosu iDuvanjskoga sokola rado imaju na stolu, osobito u blagdansko vrijeme te se raduju tomsilavgradskomeBožićnom sajmu kada će moći kupiti dobru kapljicu upravo ovih vina.
I dok obilazimo vinograd, pristižu i ostali Markovi prijatelji. Ovdje je berba grožđa više od toga. Radišne ruke mokronoških žena ne prepoznaje samo vinova loza. Domaći kruh ispod peke, spravljen sinoć, jutros je brzo „planuo“, a burek gazdarice Anice upravo je spreman za pečenje. Tu su i druge slastice marljivih žena. Uz domaći kruh i vinsku priču, ide i sir. Za to se pobrinuo Markov šura Miro Matić iz Borčana koji donese ovčji sir iz mišine i ovčju vareniku. I bit će to sve blagoslovljeno, a nakon posla slijedi zasluženi odmor, dobra kapljica i čašica zanimljivoga i itekako korisnoga razgovora i druženja.

Više fotografija pogledajte u galeriji.
Zora Stanić/Tomislavcity

Primjedbe

Popularni postovi