Predsjednica RH otvorila ured u zgradi SD županije

Foto: Vojko Bašić / CROPIX

Kolinda otvorila Ured u Splitu: Ne može se samo iz Zagreba upravljati Hrvatskom

Grad Split i Dalmacija su kolijevka Hrvatske državnosti i posebna nam je čast što će Republika Hrvatska, pa makar ovih desetak dana biti središte naše domovine- istaknuo je Zlatko Ževrnja
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović stigla je na svečano podizanje zastave predsjednice Republike Hrvatske ispred Županije u Splitu. Prilikom dolaska, stotinjak okupljenih prolaznika su pljeskom pozdravili predsjednicu, nakon čega se zahvalila na lijepom prijemu i nije krila oduševljenje što je došla u Split gdje svoj Ured stavlja na raspolaganje susretima s građanima.
Kako je već najavljeno, slijedećih desetak dana svoj privremeni ured, predsjednica Kitarović imat će u Splitu na adresi ulica Domovinskog rata 2 u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, gdje će joj domaćin biti Zlatko Ževrnja, župan Splitsko-dalmatinski. Ževrnja je izrazio dobrodošlicu predsjednici ističući kako su Split i Dalmacija kolijevka Hrvatske državnosti i da mu je čast što će Ured predsjednice biti u Splitu.
- Ovo je povijesni dan za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju i vi ovim posjetom Županiji svjedočite onome što ste najavljivali, da ćete biti narodna predsjednica i zbog toga vas ovaj narod vidi kao osobu nade, optimizma i bolje Hrvatske. Grad Split i Dalmacija su kolijevka Hrvatske državnosti i posebna nam je čast što će Republika Hrvatska, pa makar ovih desetak dana biti središte naše domovine. Voljeli bi smo kad bi i drugi državnici slijedili vaš primjer i došli među svoj narod - istaknuo je Ževrnja u obraćanju predsjednici Kitarović.

Predsjednica je uzvratila kako joj je čast biti u Splitu i otvoriti Ured predsjednice, te kako je ovo samo simbolična gesta u poticanju Vlade, Sabora i ostalih državnih institucija da razmisle o decentralizaciji i ravnomjernom razvoju svih Hrvatskih krajeva.

- Posebna mi je čast biti u Splitu jutros pri svečanom podizanju zastave i svečano otvaranje Ureda predsjednice Republike Hrvatske u Splitu. Rekla sam u kampanji, a držim do tog i ističem da Zagreb ne može biti samo središte Hrvatske. Hrvatska mora voditi računa o razvoju svih svojih krajeva i gradova, a ovo je prvi primjer da izmještamo Ured predsjednice iz Zagreba u Split. Narednih deset dana se uistinu veselim susretima sa građanima Splita ali isto tako i okolnih otoka pa i susjednih županija. Nastojat ćemo provesti što je moguće više vremena među građanima jer sam to i obećala, a ovo je jedan od načina da to i učinimo. Isto tako, ovim načinom bih voljela pridonijeti decentralizaciji Hrvatske i jednakomjernom razvoju svih Hrvatskih krajeva, pa se nadam da ćemo ovom jednom simboličnom gestom potaknuti Vladu, Sabor, ministarstva i ostale urede da razmisle o tome da se što više decentraliziramo i odemo u sve hrvatske krajeve - rekla je predsjednica Kitarović.

Istaknula je kako joj je posebna čast da je prvi put Ured izmješten u Split, a kako kaže, slijedit će i drugi gradovi i krajevi u RH, kako uz hrvatsku obalu tako i u Gorskom Kotaru, zlatnoj Slavoniji, Zagorju, Međimurju itd... Zahvalila se na gostoprimstvu i ustupljivanju Ureda za susret za prijem građana. 

Boravit će u Lori, a raditi iz Županije

Na pitanje zašto je Ured smješten u Županiji ako je najavljivana Lora, Kitarović je izjavila kako će u Lori boraviti, a u Županiji raditi s građanima jer je Lora vojarna i nije tek tako dostupna za sve građane, te kako će u Ured primiti građane koji traže pomoć, ali i one koji imaju prijedloge i inicijative.

- U Lori boravimo i u Lori ćemo imati kolegije i radne sastanke ujutro, a htjeli smo da Ured bude baš u samom gradu u zgradi Županije da svatko može imati pristup Uredu. Znate da je Lora zatvorena za građane i da je ovdje Ured pristupačniji i otvoren za sve građane. Mnogi su se najavili, ima onih koji traže pomoć ali ima i onih koji imaju inicijative od gospodarskih pa do toga kako bi Hrvatska trebala ići dalje, kako bismo krenuli u put blagostanja- zaključila je predsjednica Kitarović.

Osvrnula se na sam događaj otmice Hrvata Tomislava Salopeka od strane ISIL-ove vojske 


- Doista je teška i ružna situacija i prije svega, iznimno mi je teško zbog obitelji. Razumjet ćete da vam ne mogu reći puno detalja zbog sigurnosti otetog gospodina, ali i zbog sigurnosti drugih hrvatskih radnika koji rade na mjestima u kojim postoji opasnost od otmica. Jedino što vam mogu reći je da ću se uskoro čuti s Egipatskim predsjednikom Al Sissijem posebno oko toga, a ostale detalje ne mogu iznijeti. Budite uvjereni da oko ovoga radimo sve što je u našoj moći kako bismo riješili ovu situaciju - komentirala je predsjednica Kitarović slučaj otmice Salopeka.

Primjedbe

Popularni postovi