Županov govor za Dan državnosti

Na današnji dan Sabor Republike Hrvatske je donio odluku o razdruživanju od ostalih jugoslavenskih republika kao izraz volje hrvatskih građana iskazane na referendumu, odluku o samostalnosti koju je trebalo oružjem braniti od agresije.


Od 91. do 97., od prve žrtve na Plitvicama, od našeg pokojnog Josipa Jovića do konačne tzv. mirne reintegracije Baranje i istoka Hrvatske, krvlju i suzama, progonom i zatvaranjima, mnogim životima, plaćena je cijena naše slobode.

Kada znamo koliko je država u povijesti nastalo i opet nestalo; kada znamo koliko brojnih naroda ni danas nemaju svoju državu; kada znamo koliki se još uvijek bore za opstojnost svojih država – tada možemo i moramo kazati neizmjerno HVALA.

Hvala našim braniteljima koji su najzaslužniji za ostvarenje stoljetnoga sna o slobodi hrvatskoga naroda.
Hvala vama poštovane obitelji poginulih i nestalih branitelja što ste svomu narodu podarili heroje na čijoj žrtvi danas ponosno držimo naš hrvatski stijeg, njihovom slavom ovjenčan.

Hvala i našem prvom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu za predanost ideji stvaranja samostalne, neovisne države Hrvatske. Za zajedništvo u kojemu  nas je okupljene poveo u onim sudbonosnim danima. Za mir, slobodu i Domovinu koju baštinimo i koju svojoj djeci i unucima na čuvanje predajemo.

Možda će netko reći da svečanosti kao ova današnja nisu prigodne za komentiranje svakodnevice, ali sa žaljenjem konstatiram kako smo i danas suočeni s drugim oblicima neprikrivene agresije.




Cijenim da su i opasni igrokaz s crtanjem svastike na Poljudu i govor mržnje srpskog ministra Vulina udar na same temelje hrvatske državnosti.

Zato i u ovom svečanom trenutku naglašavam potrebu jasnog očitovanja svih nas i nepodijeljenu osudu takvih pojavnosti.

Onaj tko ne shvaća da  sramotna podvala svastike nije udar samo na naše navijače, na HNS i hrvatsku reprezentaciju, nego i na grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju kao i na cijeli hrvatski narod i samu hrvatsku državnost, taj ne shvaća o kako opasnim i podmuklim napadima je riječ. Koristim i ovu prigodu ponoviti što sam rekao odmah nakon završene utakmice, nakon što je vijest brzinom munje  otišla u svijet:
„Split je hrvatski grad i svaka hrvatska reprezentacija ovdje je dobrodošla. Inzistiram da državne institucije žurno reagiraju i pronađu neprijatelja jer za ovaj i ovakav čin brutalnosti i iživljavanja na Republici Hrvatskoj, NEMA NIKAKVOG OPRAVDANJA I IZGOVORA“.



Drugi incident, bolje reći OTROVNI ISPAD srbijanskog ministra Vulina, također zaslužuje osudu svih nas, sa svih razina vlasti, bez obzira na stranačku pripadnost. Nedopustivo je olako prelaženje preko tih i takvih veliko-četničkih, ničim izazvanih izjava, usmjerenih protiv naših neupitnih vjerskih i nacionalnih moralnih okomica.

Danas s naših govornica moramo, s jednakim žarom i s istom spremnošću kao naši branitelji prije dvadeset i više godina, stati na branik Domovine.

Još jednom vam svima, u ime Županije i svoje osobno ime želim sretan i blagoslovljen Dan državnosti.

Neka nam živi jedna i jedina, vječna Hrvatska!


Primjedbe

Popularni postovi