Zagora - ponovno prepoznata zemlja

Zagora – ponovno prepoznata zemlja 
Organizator skupa je Kulturni sabor Zagore.
Suorganizatori: Institut za Jadranske kulture i melioraciju krša, te općine Muć i Lećevica.

Pokrovitelj SDŽ

 


U četvrtak, 23. travnja, župan Zlatko Ževrnja je u Muću otvorio stručno znanstveni skup „Gospodarske mogućnosti Zagore i oblici njihova optimalnog iskorištavanja“.

U pozdravnom govoru župan je istaknuo ulogu Županije u ravnomjernom razvoju svih krajeva županije, s posebnim naglaskom na Zagoru. „Vrijeme je potvrdilo opravdanost utemeljenja mnogih općina i gradova bez kojih bismo ostali na predratnoj razini razvoja, bez temeljne infrastrukture i preduvjeta za daljnja ulaganja. Županija nastoji poticati život na ovim prostorima. Trideset osam gospodarskih programa i mjera, od poticanja poljoprivrede i ruralnog turizma, malog i srednjeg poduzetništva do stvaranja preduvjeta za bolje korištenje obnovljivih izvora energije, su u funkciji razvoja ovih krajeva. Također se i razvoj poduzetničkih zona pokazao opravdanim, jer je grad Split prvi put u svojoj povijesti izišao iz svojih uskih okvira u pravcu Zagore koja više neće biti „terra incognita“ – nepoznata zemlja, kako je prije osam godina nosio naziv jednog skupa sličnom ovomu, danas u Muću“. Župan je između ostaloga upozorio i na strašne posljedice nekih zakona koje je donijela aktualna vlast. Mnogi se zakoni donose bez kvalitetnih analiza ili bez ikakvih pokazatelja. Tako se već duže vrijeme govori o potrebi ukidanja županija i nekih gradova i općina a da se nikakve studije opravdanosti ili neodrživosti pojedinih općina, nisu radile. Župan je spomenuo i novi prijedlog zakona o zdravstvu, koji bi također imao nesagledive posljedice za rubne krajeve županije i otoke.


Skup su pozdravili i načelnik općine Muć Filip Stupalo, prof. Mate Matas i Nediljko Marinov.
U radu skupa će uz profesora Matasa, sudjelovati i drugi znanstvenici i stručnjaci: Frane Strikić, Jozo Sarač, Josip Gugić, Marija Jug-Đaković, Tonka Ninčević, Tatjana Klepo, Anita Šimić, Nikola Muslim i mnogi drugi.

Primjedbe

Popularni postovi