Dan zdravlja u SDŽ


Splitsko-dalmatinski župan je povodom Svjetskog dana zdravlja otvorio obnovljene prostorije u prizemlju "stare" Zdravstvene škole u Vukovarskoj ulic
Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji se ove godine obilježava na temu sigurnosti hrane, splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnjaotvorio je nove radne prostorije u "staroj" zdravstvenoj školi, a usto je obilježen i početak nadogradnje zgrade u kojoj su sada smješteni Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti i laboratoriji Službe za zdravstvenu ekologiju županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Ževrnja je najavio kako će u nadograđenom dijelu biti smješten dobiti laboratorij za ispitivanje kvalitete maslinovog ulja. 

- Namjeravamo biti referentni Centar za maslinovo ulje za cijelu Hrvatsku. Vjerujem da će naš Nastavni zavod ostati i dalje javni servis jer u zadnje vrijeme ima pokušaja privatizacije zavoda i dijelova primarne zdravstvene zaštite i u tome vidimo veliku negativnost. Tome se oštro suprotstavljamo jer ne bismo htjeli doći u situaciju kao što je Imunološki zavod u Zagrebu da se jedva održavamo i da tražimo javnu potporu. Želimo ovaj zavod zadržati kao javni servis svih građana - rekao je Ževrnja te dodao kako se iz županijskog proračuna godišnje izdvaja gotovo osam milijuna kuna za razne projekte u javnom zdravstvu.
 
Otvoreno je 120 metara četvornih obnovljenih prostorija u prizemlju stare Zdravstvene škole i 40 metara četvornih laboratorija na katu. Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije,Jasna Ninčević, naglasila je kako se bez pomoći Županije Zavod ne bi mogao riješiti dugova i stati na noge na tržištu te tako konkurirati sve brojnijim privatnim laboratorijima.

- Nakon što se u Zdravstvenoj školi dogradi kat ova će škola u cijelosti biti dodijeljena Zavodu. Mi sada imamo dobar dio djelatnosti koje radimo u skučenim ili iznajmljenim prostorima, to je Služba za mentalno zdravlje te Savjetovališta za školsku medicinu koji sada rade u improviziranim prostorima, a koji su zapravo jedan nadstandard koji nije dogovoren s HZZO-om i kojeg financira Županija. Nakon što se nadogradnja završi i nakon što se Služba epidemiologije i zaraznih bolesti vrati u te prostore, ovi će prostori biti namijenjeni za te dvije službe - kaže Ninčević.

Investicija je vrijedna 450 tisuća kuna, a za nadogradnju kata i dogradnju laboratorija za ispitivanje kakvoće maslinova ulja izdvojeno je 2,5 milijuna kuna s PDV-om. Projektnu dokumentaciju za nadogradnju je financirala Županija s 200.000 kuna.
Svjetski dan zdravlja ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo obilježile su Danom otvorenih vrata tijekom kojeg se zainteresiranim građanima besplatno mjerio krvni tlak i razina šećera u krvi, određivao indeks tjelesne mase, a dijelili su se zdravstveni savjeti i informativno-promidžbeni materijali. Usto, predstavljen je i mobilni Infohep centar udruge Hepatos. Riječ je o kombiju u kojem se nalazi aparat kojim se može jednostavno utvrditi stanje jetre.

- Ovo je novi aparat na našem području. Bila su dva aparata u Zagrebu, a od prije godinu i pol dana imamo jedan aparat na Klinici za infektologiju KBC-a. Dosta ga koristimo i puno pomaže našim pacijentima. On zamjenjuje biopsiju jetre koja je vrlo bolna i neugodna za pacijenta, a s ovim načinom sve je vrlo jednostavno i bez ikakvih invazivnih bolnosti za pacijenta dobivamo rezultat koji je vjerodostojan nalazu biopsije jetre. Prvi put smo to u mobilnoj jedinici primijenili, a to će biti dobro kada ekipa bude na terenu, u terapijskim zajednicama, kada budemo testirali pacijente. Možemo raditi grubu trijažu pacijenata koji su za terapiju - rekao je dr.Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Primjedbe

Popularni postovi