Župan Ževrnja o Baukovoj najavi "rezanja" broja županija

O smanjenu broja županija i jedinica lokalne samouprave

Izjavu predsjednika županijske organizacije SDP-a Arsena Bauka o „rezanju“ broja županija doživljavam kao još jedan u nizu predizbornih „spinova“ SDP-a. Naime i birači i oni koji upravljaju u ime naroda su svjesni prevelike administracije i potrebe svrhovite racionalizacije upravljačkih struktura.

Svjedoci smo nedavne, očito neuspjele predizborne kampanje bivšega predsjednika Ive Josipovića koji je po svim anketama bio uvjerljivo najpopularniji političar, a ipak je prošao kako je prošao. Zašto? Između ostaloga i zbog loše procjene odabira tajminga i načina prezentiranja nedorađenih, paušalnih i parcijalnih reformi u raznim područjima političkoga djelovanja. Ne možete samo tako iz rukava izvući nekakvo „abrakadabra“ rješenje životno važnih problema a da niste predvidjeli sve posljedice tih i takvih promjena.

Davno su pametni ljudi rekli kako ništa nije ni veliko ni malo dok se ne usporedi. Ne zna se ni broj novih agencija za ovo-i-ono koje je ustrojila aktualna vlast ali ne treba biti novinar istražitelj kako biste došli do podatka da je u samo jednoj od takvih agencija angažirano više djelatnika nego u svim županijama ukupno. Broj zaposlenih u svim županijama je 1.940. Teško ćete me uvjeriti da od toga broja nije znatno veći višak zaposlenih u bilo kojem ministarstvu ili državnom javnom poduzeću. Dakle, da se ne bismo krivo razumjeli, osobno sam, ne samo retorički nego sam to pokazao i u praksi, za svaku moguću racionalizaciju i odgovorno upravljanje javnim dobrima. Međutim, Vlada u kojoj ministri daju kontradiktorne izjave, u kojoj se samo afere umnožavaju a sve ostalo stagnira ili pada, nije vjerodostojna niti zna kako izvući ovu zemlju iz krize.

Osim toga, znamo dobro da je za ovakve promjene potreban konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a po mogućnosti i šire suglasje nevladinih organizacija i udruga, svega onoga što podrazumijevamo pod pojmom javnost. Za sad, a ne vidim da bi u budućnosti moglo biti drugačije, ne vidim ni „k“ od konsenzusa kojemu bi po prirodi stvari trebale prethoditi široke konzultacije i različiti kompromisi svih sudionika jedne takove rasprave.


Na koncu, mogu reći da HDZ, uz sve drugo u svom programu, stručno i sveobuhvatno analizira postojeće stanje javne uprave, ali ne samo u općinama, gradovima i županijama, nego cjelovito, u svim područjima života.  

Primjedbe

Popularni postovi