Započela županijska investicijska oluja


Slobodna Dalmacija

Ževrnja: Uložit ćemo 178 milijuna kuna u izgradnju 15 luka

Splitsko dalmatinska županija i Lučka uprava Splitsko dalmatinske županije uložit će 178 milijuna kuna u izgradnju 15 luka, a ovu najveću županijsku pomorsku investiciju predstavili su župan Zlatko Ževrnja te Domagoj Maroević, ravantelj Lučke uprave splitsko dalmatinske županije.

- Riječ je o do sada najvećem ulaganju čime ćemo stvoriti nove vrijednosti u objekte koji imaju brzi povratnovca. Osim toga u ovim lukama zaposlit će se 0d 250 do 300 ljudi. - kazao je župan Ževrnja.

Što će se sve ulagati u pojedinim lukama moglo se vidjeti u videoprezentaciji i 3D simulaciji, a Domagoj Maroević najavio je i rokove izgradnje: 

- Dio radova kreće do kraja jeseni primjerice u Makarskoj gdje će se do 15.listopada nastaviti s drugom fazom izgradnje, a rok početka radova za sve luke i marine je početak 2017. godine, a završetak radova očekujemo do kraja 2018.godine.Izgradit će se 470 nautičkih i 350 komunalnih vezova – kazao je Maroević. 

Kako je rečeno, 90 milijuna kuna izdvojit će se iz sredstava Lučke uprave, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje će dati Županija, a za sada u Županiji imaju obećanje Ministarstva pomorstva za 4 milijuna kuna za luku u Trogiru - kaže Maroević. 

Uz luke u kojima se već gradi, poput Makarske, neke od luka potpuno će promijeniti vizuru. Tako su među lukama koje će se obnoviti i izgraditi biti Trogir koja će biti spojena cestom do pristaništa. Potpuno novi izgled dobit će Krilo Jesenice, a posebnost ovoga ulaganja je u trajektnom pristaništu, ali i u marini:

- Izgradit će se trajektno pristanište kojim će se bitno rasteretiti trajektna linija Split-Supetar jer je Krilo Jesenice mjesto najbliže ovoj bračkoj trajektnoj luci. -kazao je Ževrnja. 

Uz to, velika novost je i za domaće vlasnike brodica u tom mjestu koji će ovom investicijom dobiti 110 vezova. Novi izgled dobit će i omiška luka, a zanimljivost ovoga ulaganja je da će se nova lučica spojiti tunelom kroz Omiš, najavio je Ževrnja.

U planu je i obnova luka na Braču, pa je tako među mjestima koje će dobiti nove vezove Pučišća, te luka Vlačica, zapadno od sadašnje Trajektne luke u Supetra, a ulagat će se i u luku Bol, u prvoj fazi 150 vezova za manja plovila, a u drugoj fazi 35 vezova za megajahte.

I Hvar će dobiti nove vezove, nakon ulaganja u Stari grad izgradit će se i novi vezovi, a novo katamaransko pristanište dobit će luka Jelsa, te luka Hvar gdje će se obnoviti sadašnje neuvjetno pristanište za katamarane.

Novu luku s nautičkim, ali i komunalnim vezovima dobit će i Rogač na Šolti, a u planu je i obnova katamaranskog pristaništa u Stomorskoj.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: VLADIMIR DUGANDŽIĆ / CROPIX

SDŽ: U luke se do 2018. investira 180 milijuna kuna

HRVATSKA7.10.2014. 15:31 Poslovni.hr/Hina
0
Splitsko-dalmatinska županija i županijska Lučka uprava predstavile su danas četverogodišnji plan izgradnje i rekonstrukcije petnaest kapitalnih objekata u lukama ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna.

 Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitsko-dalmatinska županija i županijska Lučka uprava predstavile su danas četverogodišnji plan izgradnje i rekonstrukcije petnaest kapitalnih objekata u lukama ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna.

Od 2015. do 2018. godine tako će se izgraditi tri nove trajektna i katamaranska pristaništa u Trogiru, Sućurju na Hvaru i Drveniku, predviđene su izgradnja i obnavljanje obala i u konačnici će Županija dobiti 450 novih nautičkih i 350 komunalnih vezova. Župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja vjeruje kako će izgradnja takve infrastrukture donijeti najbrži povrat uloženih sredstava i nada se da će završetkom svih radova za 11 milijuna kuna biti uvećani prihodi.

Taj veliki projekt, koji su novinarima predstavili župan Ževrnja i ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, u sljedeće četiri godine s 90 milijuna kuna financirat će Lučka uprava, Županija godišnje s 5,5 milijuna kuna, a ostatak će namaknuti kreditom u iznosu od 70 milijuna kuna.

Od ostatka novca među ostalim će sanirati i katamaransko pristanište u Jelsi, ali i uložiti dva milijuna kuna u luku Sutivan na Braču. Vjeruju kako će se u projekt s četiri milijuna kuna godišnje uključiti i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture jer je država uvijek sufinancirala kapitalnu lučku infrastrukturu.

Prema projektu u sljedeće četiri godine najveća dalmatinska županija tako bi trebala dobiti luke u Trogiru, Krilu Jesenicama, Omišu, Makarskoj, Pučišćima, Supetru i Bolu na Braču, Jelsi, Starom Gradu, Sućurju i Hvaru, u Rogaču i Stomorskoj na Šolti, Visu, te Drveniku. U Hrvatskoj još nedostaje 16.000 nautičkih vezova. Nove luke trebale bi donijeti i oko 250 n ovih radnih mjesta.

Župan Ževrnja je najavio da za nekoliko dana kreće druga faza izgradnje luke u Makarskoj, nakon čega započinju projekt u Jelsi na Hvaru, a u proljeće u Trogiru.

"S radovima će uskoro započeti prva i nova trajektna luka u Trogiru. U prvoj fazi projekta riječ je o 15 milijuna kuna investicije. Postojeća trajektna luka u Drveniku će se rekonstruirati i vrijednost joj iznosi 6,5 milijuna kuna, dok će se u Sućurju na Hvaru izgraditi nova rampa na zapadnom dijelu luke vrijedna 3,5 milijuna kuna", rekao je Maroević.

Kao najvažniji projekt istaknuo je izgradnju luke u Krilu Jesenice pored Splita. Za 110 brodara je to domicilna luka, a izgradnjom trajektnog pristaništa u Krilu Jesenicama dijelom bi se u ljetnim mjesecima rasteretila splitska luka jer bi trećina trajekata kojima je odredište Supetar na Braču polazilo odatle. S Hrvatskim cestama napravljen je projektni sporazum o zajedničkom nastupu prema Europskoj uniji, no bez obzira na to s projektom će započeti 2016. godine, rekao je Maroević.

--poslovni dnevnik
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osigurano 4 milijuna kuna za novu luku u Trogiru

Splitsko dalmatinska županija i Lučka uprava Splitsko dalmatinske županije uložit će 178 milijuna kuna u izgradnju 15 luka, a ovu najveću županijsku pomorsku investiciju predstavili su župan Zlatko Ževrnja te Domagoj Maroević, ravantelj Lučke uprave splitsko dalmatinske županije, a prenosi Slobodna Dalmacija.

- Riječ je o do sada najvećem ulaganju čime ćemo stvoriti nove vrijednosti u objekte koji imaju brzi povrat novca. Osim toga u ovim lukama zaposlit će se od 250 do 300 ljudi. - kazao je župan Ževrnja.

Što će se sve ulagati u pojedinim lukama moglo se vidjeti u videoprezentaciji i 3D simulaciji, a Domagoj Maroević najavio je i rokove izgradnje:

- Dio radova kreće do kraja jeseni primjerice u Makarskoj gdje će se do 15. listopada nastaviti s drugom fazom izgradnje, a rok početka radova za sve luke i marine je početak 2017. godine, a završetak radova očekujemo do kraja 2018.godine. Izgradit će se 470 nautičkih i 350 komunalnih vezova. 90 milijuna kuna izdvojit će se iz sredstava Lučke uprave, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje će dati Županija, a za sada u Županiji imaju obećanje Ministarstva pomorstva za 4 milijuna kuna za luku u Trogiru - kazao je Maroević.

Neke od luka potpuno će promijeniti vizuru pojedinih gradova. Tako su među lukama koje će se obnoviti i izgraditi biti i luka Trogir koja će biti spojena cestom do pristaništa.

trogirski portal
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Primjedbe

Popularni postovi