Dalmacija news, Ferata,t-portal, index... o investicijama Splitsko-dalmatinske županije i županijske Lučke uprave

Foto: CROPIX

U iduće četiri godine grade se nove trajektne luke, lučice, pristaništa i vezovi

Na području županije Splitsko-dalmatinske investirat će se 178 milijuna kuna u pomorsku infrastrukturu, između ostalih najzanimljivije je novo pristanište u Krilu Jesenice iz kojeg će trajekti polaziti za Supetar
U danima teškim svaka vijest ili najava investicija zvuči više nego pozitivno. Stoga plan Splitsko-dalmatinske županije o ulaganju vrijednom ukupno 178 milijuna kuna u 15 projekata izgradnje luka na području županije budi optimizam, neka je i riječ o planu ulaganja za iduće četiri godine, od 2015. do 2018. godine, neka je financiran iz vlastitih sredstava a ne europskim fondovima
Cijeli projekt predstavljen je u utorak u zgradi Županije, osim župana Zlatka Ževrnje o detaljima je govorio i Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
- Ulaganje u kapitalne objekte i pomorsku infrastrukturu jamči brzi povrat kapitala kroz zakup vezova između ostalog, rekonstrukcije i gradnja pristaništa i luka ne donosi zaradu no strateški je interes povezivanje otoka. Neki od ovih projekata već su krenuli s izgradnjom, neki su pred dobivanjem građevinske dozvole, a neki u visokom stupnju ishođenja lokacijske dozvole. - rekao je župan Ževrnja, nabrojivši projekte: Luka u Trogiru s novim trajektnim pristaništem, luka Omiš, luka Makarska, luka Pučišća, Supetar, Bol, Jelsa, Stari Grad, Hvar, Rogač kao i rekonstrukcije i dogradnje na Visu, Sućurju i Drveniku te Stomorskoj. Ukupno će se u iduće četiri godine izgraditi tri nove trajektne luke, dvije će proći temeljitu rekonstrukciju, dok će nautičari imati na raspolaganju novih 470 vezova plus 350 komunalnih vezova.
Posebno je značajna gradnja u Krilu Jesenice, gdje se planira izgraditi novo trajektno pristanište, najbliže Supetru i koje će značajno rasteretiti trajektnu luku u Splitu tijekom ljetne sezone.
- U Krilu je riječ o integralnom projektu Hrvatskih cesta i županijske Lučke uprave, gdje planiramo započeti radove u sezoni 2016. godine, kad ionako u lučici nema Kriljana i brodova, nadodao je Maroević, pojašnjavajući detaljnije svaki projekt. 
- U Bolu se ide u tri faze, prva uključuje luku nautičkog turizma, a iduće dvije su izgradnja pristana za katamarane i megajahte. U luci Hvar gradi se pristanište za katamarane, tako da se postojeći vezovi oslobode za jahte. I u Jelsi je predviđeno izmještanje katamaranskog pristaništa. Financiranje će biti podijeljeno na 90 žilijuna kuna iz sredstava Lučke uprave, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje će dati Županija, a za sada imamo obećanje Ministarstva pomorstva za četiri milijuna kuna za luku u Trogiru  - kazuje Maroević dok će se veza Drvenik - Sućuraj, na kojoj je ove godine prošlo 400 tisuća putnika, rješavati dugoročno kroz EU fondove.
Župan Ževrnja je na pitanje o manjku svih, a pogotovo nautičkih vezova na našoj strani Jadrana pa tako i u županiji, naglasio i kako u županijskom Prostornom planu postoji 75 lokacija namijenjenih lučicama i marinama nautičkog turizma, od toga sedam za objekte s više od 200 vezova. - U tim projektima očekujemo podršku privatnog sektora kroz javno-privatna partnerstva - kaže Ževrnja.
dalmacija.news

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


ferata

Ulaganje Splitsko-dalmatinske županije u projekte izgradnja luka

Autor/ica 
Objavljeno: 7 Listopad, 2014
konferencija_luka03
Izvor: www.dalmacija.hr
Na današnjoj konferenciji za novinare koju je održao župan Zlatko Ževrnja prezentirani su projekti Lučke uprave i Splitsko-dalmatinske županije.
Radi se o 15 projekata izgradnje luka, koji će biti realizirani u razdoblju od 2014. do 2018. ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna.
‘Ulažemo u objekte koji donose brzi povrat uloženoga. Osim toga otvorit će se i 250 do 300 novih radnih mjesta’, istaknuo je župan.
‘Iz Lučke uprave izdvojit će se 90 milijuna kuna, 70 milijuna kreditom, oko 5,5 milijuna kuna godišnje izdvojit će Županija’,objasnio je financijsku konstrukciju projekata Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ.
Ukupno bi završetkom radova bilo 470 nautičkih vezova, te bi se izgradila i rekonstruirala lučka infrastruktura za 350 komunalnih vezova. Predviđena je izgradnja i rekonstrukcija 3 trajektna i 3 katamaranska pristaništa.
U ovom trenutku Lučka uprava SDŽ ugovorila je radove za izgradnju II faze lukobrana u Makarskoj, a u tijeku je postupak javnog nadmetanja za izgradnju II faze lukobrana u Jelsi, te sanaciju Mandraća u Hvaru. Kao najvažnija projekt istaknut je onaj u Krilu Jesenice, kojim bi se omogućio trajekti prijevoz za Supetar.
‘Izgradit će se trajektno pristanište kojim će se bitno rasteretiti trajektna linija Split-Supetar jer je Krilo Jesenice mjesto najbliže ovoj bračkoj trajektnoj luci’, kazao je Ževrnja.
Realizacijom predstavljenih projekata Splitsko-dalmatinska županija postane jedna od najatraktivnijih nautičkih destinacija ne samo na Jadranu, već i na Mediteranu.
ferata
-----------------------------------------------------------------------------------------------
tportal


Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i ravnatelj Županijske lučke uprave Domagoj Maroević u Splitu su objavili početak velikog projekta izgradnje ili rekonstrukcije čak petnaest luka na obali i otocima, ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna. Prve su na redu luke u Makarskoj i Jelsi na Hvaru, a sve ostale gradit će se tijekom iduće dvije godine. Omogućit će se pristajanje trajekata i katamarana u još nekoliko gradova Splitsko-dalmatinske županije, koja će dobiti još 470 nautičkih i 350 komunalnih vezova za brodove

Jedan od najzanimljivijih projekata jest luka u mjestu Krilo Jesenice pokraj Omiša: osim 110 vezova za tamošnju flotu privatnih brodara, ovdje će se urediti trajektno pristanište s kojega će Jadrolinija u ljetnim mjesecima održavati vezu prema Supetru. Radi se o najkraćoj relaciji prema Braču, a računa se da će otprilike trećina trajekata isplovljavati iz Krila Jesenice umjesto iz Splita, čime će se djelomično rasteretiti opterećena splitska Gradska luka.

'Postigli smo dogovor s Hrvatskim cestama i Jadrolinijom', potvrdio je Maroević. Nove trajektne luke ili nautičke i komunalne vezove dobit će i Trogir, Omiš, Pučišća na Braču, Supetar, Bol, Stari Grad, Hvar, Rogač i Stomorska na Šolti, Drvenik, Sućuraj na Hvaru i Vis. U golemoj investiciji sa 90 milijuna kuna vlastitih sredstava sudjelovat će Županijska lučka uprava, za 70 milijuna kuna podići će se kredit, a Splitsko-dalmatinska županija u iduće četiri godine izdvajat će po 5,5 milijuna kuna godišnje. Računa se i na eventualnu podršku države, koja je zasad obećala tek četiri milijuna kuna za novu luku u Trogiru.

Damir Petranović, tportal
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

PočinjeizgradnjalukauSplitsko-dalmatinskojžupaniji,vrijednostradova178milijuna

Počinje izgradnja luka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vrijednost radova 178 milijuna kuna
Ilustracija: Street View
VEĆ OVE jeseni započinje izgradnja i rekonstrukcija prvih od 15 predviđenih luka u Splitsko - dalmatinskoj županiji. Vrijednost radova iznosi 178 milijuna kuna, a u sklopu ovog projekta dobiti će se 650 novih vezova , tri trajektna i tri katamaranska privezišta.

"Za nekoliko dana kreće druga faza izgradnje Makarske, zatim kreće projekt u Jelsi, očekujemo najdalje na proljeće početak izgradnje i trajektne luke u Trogiru, što nam je jedan od velikih prioriteta", rekao je župan Zlatko Ževrnja .

Ostale luke trebale bi s izgradnjom započeti u roku od tri godine, a kraj svih radova predviđen je krajem 2018 . Skoro 90 posto projekta financirat će se sredstvima Lučke uprave i Županije, a manji dio kreditima.
"90 % investicija ide iz vlastitih sredstava"

"Već posljednje 3,4 godine država zbog recesije izdvaja poprilično manja sredstva za lučku infrastrukturu, međutim mi smo poboljšali svoje poslovanje i Županija je prepoznala lučku infrastrukturu kao važan segment, tako da je sada taj omjer obrnut i 90 % investicija ide iz vlastitih sredstava", rekao nam je Domagoj Maroević ravnatelj županijske Lučke uprave.

A nove luke će se naći u Supetru , Pučišćima i Bolu na otoku Braču, Makarskoj, Omišu, Krilu Jesenica i Trogiru.

"Najveća je luka u Bolu, to je riječ o investiciji preko 30 milijuna kuna, također luka u Omišu 30 milijuna kuna. Danas govorimo i o drugoj fazi izgradnji luke u Makarskoj koja je također oko 30 milijuna kuna".

Uređene prostore za nautički turizam dobiti će i Hvarani i to u Starigradu, Hvaru i Jelsi, Rogač na Šolti, ali i viška luka. Važne luke naći će se i u Sućurju, Drveniku i Stomorskoj.
index, media servis

Primjedbe

Popularni postovi