Katastrofalno neznanje birača o osnovnim značajkama izbora za EU Parlament



HSS je proveo istraživanje informiranosti hrvatskih građana o predstojećim izborima za Europski parlament HSS koje pokazuje katastrofalno neznanje birača o nekim osnovnim značajkama tih izbora, a istovremeno ukazuje na potpuni nemar odgovornih da provedu kvalitetnu kampanju koja bi spriječila da broj nevažećih listića prijeđe izborni prag – ili možda čak i interes vladajućih da tako i ostane.
Ako je vjerovati ovom istraživanju, odziv hrvatskih građana bit će neočekivano visok, iznad 64 posto, ali je problem u tome što približno jednak broj građana uopće nije čuo za preferencijalne glasove ili ne zna objasniti o čemu se zapravo radi. Dakle, ne znaju da ne moraju glasati isključivo za liste, ne znaju da ne moraju zaokružiti prvog kandidata na listi (koji više nije u punom smislu ”nositelj” liste) već da mogu odabrati i zadnjeg na listi, ako taj više odgovara njihovoj predodžbi poželjnog kandidata, ili ako na taj način žele poslati poruku sastavljačima lista.
Hrvatska seljačka stranka rezultate ovog istraživanja poslala je ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, koja je po prirodi stvari odgovorna za informiranje građana o eurointegracijama, odnosima Hrvatske i Bruxellesa, pa tako i o izborima za Europski parlament. Dopis kojeg je potpisala Marijana Petir, HSS-ova kandidatkinja za zastupnicu u Europskom parlamentu prenosimo u cijelosti.
 hss-istrazivanje-ep-100
“Poštovana gospodo Pusić,
Potaknuti činjenicom da je iznimno visok postotak nevazećih glasačkih listića (39572, odnosno 5,07% od onih koji su pristupili glasovanju) i izuzetno mali odaziv birača (20,84%) obilježio prve izbore zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament održane 14.4.2013. godine, te imajući u vidu da osim Ureda Europskog Parlamenta u Zagrebu, niti jedno drugo nadležno tijelo ne provodi informativnu kampanju, Hrvatska seljačka stranka je u periodu 28.-30.3.2014. godine provela anketu o informiranosti gradana RH o izboru zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament koji će se odrzati 25.5.2014. godine, čije rezultate Vam dostavljam u prilogu.
Anketu smo proveli u svih 20 županija i u Gradu Zagrebu. Ukupno je anketirano 4.242 gradana, od čega 49,6% muškaraca te 50,4% žena, u dobi od 18 do 65+ godina. Anketa je rađena temeljem slučajnog uzorka.
Gotovo 47% građana Republike Hrvatske smatra da nema nikakve razlike u izborima za europski parlament i izborima za hrvatski Sabor, a njih cak 62,94% nije sigurno da mogu pojasniti preferencijalno glasovanje. Da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali i sve druge mjerodavne institucije ponovno ne rade svoj posao i ne informiraju gradane o važnostiEU izbora i modelu glasovanja misli gotovo 75% ispitanika koji su im dali jedva prolaznu prosječnu ocjenu od 2,0.

Primjedbe

Popularni postovi