Žalbe na natječaj za zbrinjavanje baliranog otpada

Varaždin, 26. veljače 2014. - Tvrtke koje su prošle godine dobile koncesiju za zbrinjavanje varaždinskoga baliranog otpada žalile su se na novi natječaj za zbrinjavanje tog otpada koji je raspisao Fond za zaštitu okoliša te traže da se on poništi.
Riječ je o međunarodnome natječaju za konačno rješenje problema zbrinjavanja sada već oko 137.000 tona baliranog otpada.

Na njega se žalila zajednica ponuditelja - tvrtka CE-ZA-R, Eko flor plus i Komunalac Davor, koja ima gradsku koncesiju, jer smatra da u dokumentaciji za nadmetanje ni u pozivu za nadmetanje nije objašnjen razlog ni zakonska osnova odabira ponuditelja na natječaju. Ističu kako je nezakonito za isti predmet provoditi novi postupak javne nabave kad je već odabran koncesionar u zakonito provedenom postupku, objašnjava u pisanom odgovoru na pitanje Hine Tajana Tomašević iz CIOS-a, čija je CE-ZA-R tvrtka kćer. Osim toga, predmet nabave određen kao u dokumentaciji za nadmetanje ne omogućuje davanje usporedivih ponuda, stoji u njezinu odgovoru.

U žalbi se poziva Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave da poništi natječaj.

Pošto je gotovo dvije godine aktualna gradska vlast na čelu s Goranom Habušem iz HNS-a pokušala riješiti problem zbrinjavanja baliranog otpada, prošle je godine koncesiju za zbrinjavanje tog otpada dodijelila spomenutoj zajednici ponuditelja. Međutim, nezadovoljni brzinom, rješavanje tog problema krajem prošle godine preuzeli su Ministarstvo zaštite okolišta i prirode i Fond za zaštitu okoliša. Oni su aktivirali nalaz Inspekcije zaštite okoliša iz 2007. godine po kojem se taj problem mora hitno riješiti.

Ocjenjujući, kako je nekoliko puta isticao i ministar Mihael Zmajlović, da u Hrvatskoj nema kapaciteta za zbrinjavanje tolike količine otpada u roku koji nalaže rješenje iz 2007. i da je jedino rješenje izvoz otpada i njegovo spaljivanje vani, početkom ovog mjeseca taj je fond raspisao međunarodni natječaj.

U izjavi za Hinu varaždinski gradonačelnik Habuš ističe da žalba nije iznenađenje jer se to događalo tijekom svakog natječaja koji je grad raspisao za rješenje problema zbrinjavanja otpada. Kaže kako se nada da će Državna komisija u što kraćem roku odgovoriti na žalbu te kako se osobno nada da će je odbaciti kako bi se moglo nastaviti s natječajem.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi