Župan Ževrnja predstavio projekt Holistic vrijedan više od devet milijuna eura

Objavljeno 22.01.2014. u 15:22

VIŠE OD 9 MILIJUNA EURA

Ževrnja predstavio projekt Holistic za zaštitu od požara

Više od 9 milijuna eura, točnije 9 milijuna i 300 tisuća eura vrijedan je međunarodni projekt Holitic za ublažavanje šteta od požara, potresa i drugih katastrofa. Projekt je u srijedu predstavio župan Zlatko Ževrnja u nazočnosti svih drugih sudionika projekta.

- Ponosan sam što je Splitsko dalmatinska županija nositelj projekta jer će svi administritavni poslovi na pripremi biti obavljeni u našem odjelu. Nemjerljiva je uloga ovakvog programa kako bi se ublažile štete od prirodnih i drugih katastrofa – poručio je župan.

Ova županija sudjeluje sa 900 tisuća eura, a osim ove županije partneri su i druge primorske županije, institucije iz Italije, Slovenije, Crne Gore i Grčke.

Ovim projektom IPA prekogranične suradnje posebno se želi unaprijediti zakonodavni okvir  šumarskih, vatrogasnih i institucija civilne zaštite. Primjerice treba pojačati čišćenje šuma, primjeniti sustav za rano otkrivanje požara, uspostave sustava za simuliranje širenja požara, te nadzor seizmičke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa.

Koliko je program važan za Crnu Goru predočio je predstavnik ove zemlje u kojoj se unatrag nekoliko godina u kratko vrijeme dogodila velika hladnoća sa snijegom na razini elementarne nepogode, zatim velike poplave, a u ljeto su ih zahvatile velike vrućine. Da je ovaj sustav tada funkcionirao vjerojatno bi štete bile puno manje.

OJDANA KOHAREVIĆ
Foto: Jadran Babić / CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi