"Via Dinarica"


Zagreb, 13. prosinca 2013. - Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj predstavio je danas rezultate terenskog obilaska Dinarskog gorja u sklopu "Hoda Via Dinarica", koji je od 28. rujna do 10. listopada prošao i kroz Hrvatsku, a cilj mu je kroz promociju i razvoj turističkih potencijala pridonijeti ruralnom razvoju Dinarskog gorja.
Tijekom "Hoda Via Dinarica" planinarska ekipa obišla je Plitvička jezera, te planine Biokovo, Mosor, Prominu, Dinaru, Velebit, Kapelu, Risnjak i Snježnik, priopćio je UNDP.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton istaknula je kako se u sklopu hrvatskog dijela Dinarida nalazi najveći broj zaštićenih područja s najvišim stupnjem zaštite, kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji svojom atraktivnošću privlače sve veći broj posjetitelja.

Potrebna su dodatna ulaganja u zaštićena područja kako bi se očuvala njihova vrijednost, ali i kako bi se dodatno razvila turistička ponuda koja nužno mora biti u skladu s najvišim ekološkim standardima. "UNDP podupire ovakve napore jer tek takva, osnažena zaštićena područja, s velikim brojem posjetitelja, mogu djelovati kao generatori lokalnog razvoja ruralnih područja koja ih okružuju", poručila je Vinton.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep podsjetio je kako je cilj dokumenta "Velika pobjeda za Dinarski luk" kojeg je Hrvatska, uz još sedam država dinarskog područja, nedavno usvojila u Budvi, stvaranje prepoznatljive mreže dobro očuvanih područja te razvijanje branda Dinarida.

Projekt sada obuhvaća 79 zaštićenih područja u osam zemalja. "Dinaridi ne trebaju biti Alpe, oni imaju svoju vrijednost, obuhvaćaju 5.000 različitih vrsta, raznolikost graditeljske baštine i kulture. To samo trebamo očuvati, dalje razvijati planinsku infrastrukturu i brendirati", poručio je Strizrep.

Vodič-instruktor Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) i urednik časopisa "Hrvatski planinar" Alan Čaplar rekao je da su dinarske planine plodno tlo za razvoj planinarstva i raznih vidova pustolovnog turizma, pa zbog toga Hrvatska želi svoju bogatu suradnju sa susjednim državama i njihovim planinarskim savezima produbiti povezivanjem u jedinstven put koji će povezati najljepše predjele Dinarida.

"Bit će to i odlična prilika za razvitak lokalnih zajednica koje će 'Via Dinarica' povezati. Nositelji povezivanja planinarskih i turističkih mogućnosti u hrvatskim Dinaridima bit će vodiči Hrvatskog planinarskog saveza", rekao je Čaplar. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi