Solarna elektrana na zgradi splitskog FESB-a

Split, 20. prosinca 2013. - Na krovu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) svečano je danas otvorena solarna elektrana, prva takve vrste u Splitu, vršne snage 31 kilovatpika, koja bi na godinu mogla proizvoditi 41 MWh električne energije.
Solarna elektrana vrijedna je nešto više od 350 tisuća kuna, a na FESB-u računaju da će im se investicija vratiti za četiri godine.

Solarnu elektranu pustio je u pogon ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je rekao kako je riječ o sjajnom projektu kojim je zaokružena vrlo uspješna akademska godina te da sve to pokazuje da je splitsko Sveučilište napredno i da povezuje akademsko znanje, istraživanje i inovacije sa stvarnim životom i gospodarstvom.

Ministar je podsjetio kako je 2013. u Splitu otvoren obnovljeni dio Osnovne škole "Pujanke", dvorana Obrtničko-tehničke škole te Zdravstvena škola.

"Izgradili smo sportsku dvoranu za Obrtničko-tehničku školu, otvoren je obnovljeni dio Sveučilišnih studija te Studentski dom. Jednu takvu uspješnu godinu sada završavamo sjajnim projektom FESB-a, jedne od najprestižnijih ustanova unutar splitskog Sveučilišta, a i šire", istaknuo je nakon svečanog otvorenja ministar Jovanović i dodao da taj projekt pokazuje kako se na jednome mjestu mogu spojiti znanje, inovacije i poduzetništvo te istodobno poduprijeti program Hrvatske radi poticanja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Kako je rekao, "cilj je da obrazovanje i znanost budu čvrsto povezani s gospodarstvom, ali isto tako da znanstvenici kroz suradnju s gospodarstvom osiguraju rast BDP-a otvaranjem novih radnih mjesta i bolji život".

"Solarna elektrana na FESB-u je dokaz da je to moguće. Ovaj je fakultet primjer ustanove koja je izvrsna i izvan okvira Hrvatske, a sve ovo je dokaz na koji način se može kvalitetnim radom, znanjem, poduzetnošću i inovativnošću raditi na kvalitetnom unapređenju sveučilišta, ali i istovremeno osigurati bolje uvjete za cijelu zajednicu", zaključio je ministar Jovanović.

Dekan FESB-a Srđan Podrug rekao je kako su proceduru i dobivanje potrebnih dozvola, suglasnosti i ugovora za izgradnju solarne elektrane proveli uz besplatnu pomoć lokalne konzultantske tvrtke.

"To nam je omogućilo sklapanje ugovora o otkupu proizvedene električne energije po cijeni od 2,233 kune za kWh. Tako će se, kroz ugovorno razdoblje od 14 godina, osiguravati godišnji prihodi od isporuke električne energije oko 91.000 kuna plus PDV", rekao je Podrug.

Elektrana je financirana vlastitim novcem, a na FESB-u računaju da će im se investicija vratiti za četiri godine. Solarna elektrana ima laboratorijsko solarno postrojenje. Najavljeno je da će služiti za nastavne svrhe, a dodatno opremanje specijalnom mjernom opremom omogućit će mnoga znanstvena istraživanja.

Splitski FESB surađuje s njemačkim institutom ISE Fraunhofer. Riječ je o najvećem institutu u svijetu na kojem se provode razna istraživanja solarnih tehnologija, obnovljivih izvora energije, održivog razvoja i energetske učinkovitosti.

Elektana je spojena na električnu mrežu prije mjesec dana, a u pokusnom radu HEP joj je dao konačnu suglasnost za trajni pogon.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Komentar:
Iako suradnje s institutom ISE Fraunhofer NE BI bilo bez županije Splitsko-dalmatinske, iako bi se i ova solarna elektrana bez te suradnje teško izgradila, ministri iz hrvatske Vlade, kao ni vodstvo FESB-a nisu cijenili mudrim potezom pozvati župana Zlatka Ževrnju. Kao što ga neki drugi ministri nisu pozvali na otvorenje autoceste do Ploča. Kao što neki treći ministri dođu u Sinj, Vrliku i tko zna gdje, tiho kao lopovi u tuđu kuću. MIlanović i njegovi ministri se ponašaju po starokomunističkoj matrici zaboravljajući da NIČIJA NIJE DO ZORE GORJELA.

Primjedbe

Popularni postovi