Županija školuje mlade radiologe i specijaliste obiteljske medicine

SPECIJALIZANTI

Ževrnja osigurao milijune: Županija školuje mlade radiologe

U Domu zdravlja specijalizirat će sedam budućih radiologa
Ministarstvo zdravlja na čelu s dr. Rajkom Ostojićem, odobrilo je sedam specijalizacije iz radiologije za Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.
- Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije, odnosno župan Zlatko Ževrnja, donijeli su odluku kako će Županija osigurati potrebnih sedam milujuna kuna za petogodišnje školovanje (specijalizacije) tih sedam specijalizanata. 

To je nakon tri godine, što pokušavamo veliki uspjeh za naš Dom zdravlja i ovim putem zahvaljujemo ministru Ostojiću na toj odluci - kazao nam je dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko Dalmatinske županije. U županijskom Domu zdravlja trenutno je zaposleno 13 radiologa, ali u roku od pet godina njih sedam odlazi u mirovinu. 

- Naravno, pojaviti će se “rupe”, jer ne odlaze svi oni u mirovinu za pet godina. Neki odlaze za godinu-dvije. Mi ćemo sve pokušati uraditi, kako bi ove postojeće radiologe, koji uskoro odlaze u mirovinu, stimulirali da ostanu kod nas još raditi, kako nam se te “rupe” ne bi stvorile - tvrdi dr. Petric.

Inače javni natječaj za dobivanje specijalizacije iz radiologije za DZ SD županije je završio i sada se očekuje odabir, koji će biti obavljen u slijedećih 10-tak dana. Na natječaj se prijavilo 40 kandidata. Osim toga DZ SD županije je dobio dopuštenje od ministra dr. Ostojića i za 15 specijalizacija iz obiteljske medicine.
Kandidati
- Na našu žalost Hrvatski Zavod za zdravstveno osiguranje je pristao financirati samo dvije specijalizacije, no nakon određenog vremena su pristali financirati još dvije specijalizacije, pa ćemo ih za sada imati ukupno četiri. HZZO na raspolaganju ima godišnje, na razini Hrvatske 50 specijalizacije iz obiteljske medicine, za koje su u budžetu RH osigurana novčana sredstva. 

Od tog broja obično je 10 specijalizacija za koncesionare, a 40 za Domove zdravlja. Na prvi natječaj se za ovih 50 mjesta prijavilo svega 27 kandidata, za cijelu Hrvatsku, pa nam stoga nije jasno zašto smo dobili samo dvije, odnosno četiri specijalizacije, kada je ministar dr. Ostojoć odlučio da nam dozvoli 15 specijalizacija, a pogotovo zbog toga jer je DZ SD županije, jedini u Hrvatskoj imao rješenje ministra o dobivanju specijalizacija i imali smo dovoljan broj kandidata, za popunu iskazanog broja liječnika kroz slijedeće četiri godine- kazuje dr. Petric. 

Stoga se kao logično nameće pitanje, tko je u Hrvatskoj “šef” u zdravstvenom sustavu. Je li to ministar dr. Rajko Ostojić ili HZZO, bez kojeg ministar očigledno ne može ništa, odnosno HZZO ne poštuje njegove odluke. 

- Za natječaj iz specijalizacije obiteljske medicine za DZ SD županije prijavilo se oko 35 kandidata i natječaj je objavljen po mjestu potrebe za liječnicima i uz obavezu da nakon završene specijalizacije, liječnik mora kod nas, odnosno u mjestu u kojem dobije specijalizaciju, ostati raditi 10 godina,- aključuje dr. Dragomir Petric.

Ivica Marković
FOTO: CROPIX

Primjedbe

Popularni postovi