Prosvjed protiv spalionice u Zagrebu

Zagreb, 10. studenog 2013. - Stanovnici zagrebačkog naselja Resnik okupili su se popodne na prosvjedu pod nazivom "Zdravlje nema cijenu", protiveći se najavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će se u tom naselju graditi Centar za gospodarenje otpadom te spalionica.
Prosvjedni skup organizirali su Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i Građanska inicijativa Krizni eko stožer za Resnik i Grad Zagreb, upozoravajući na štetnost neekološkog zbrinjavanja komunalnog otpada u Zagrebu i okolici.

Uoči početka prosvjeda, predsjednica UZOR-a Branka Genzić Horvat izjavila je za HTV-ov podnevni Dnevnik da se stanovnici Resnika protive izgradnji Centra za gospodarenje otpadom, jer je taj projekt ekološki i ekonomski neopravdan te štetan po zdravlje ljudi.

"Radi se o Centru koji obuhvaća tehnologiju mehaničko-biološkog uređaja koji pak obuhvaća vrlo mali postotak recikliranja otpada, a većina tog otpada završava u spalionicama. Svi smo svjesni da iz takvih spalionica izlaze najotrovniji spojevi koji su štetni ne samo za pojavnost raka, nego djeluju i na genetsku strukturu čovjeka", upozorila je.

Genzić Horvat napomenula je da je predloženi Centar na vodozaštitnom području Grada, u blizini gusto naseljenog područja te nedaleko 'trbuha' Grada Zagreba, neprihvatljiv ne samo Resničanima, nego i svim Zagrepčanima.

Udruge predlažu ekološki način zbrinjavanja otpada odvojenim sakupljanjem, recikliranjem, ponovnom uporabom koji je, naglasila je, nusporedivo jeftiniji, ekološko prihvatljiviji te može funkcionirati na principima ekonomskog samofinanciranja. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi