Nužna strategija razvoja OIE unutar energetske strategije

Zagreb, 28. listopada 2013. - Koordinacija obnovljivih izvora energije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), potaknuta nedavno donesenim Nacionalnim akcijskim planom (NAP), u današnjem priopćenju poziva na nužnost definiranja, odnosno donošenja strategije razvoja obnovljivih izvora energije (OIE) unutar energetske strategije.
U posljednjih nekoliko godina, kažu iz te HUP-ove koordinacije, u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj je uloženo više od 300 milijuna eura, a novim NAP-om te se investicije značajno smanjuju, kao i otvaranje visoko plaćenih radnih mjesta koje ovaj sektor otvara.

HUP-Koordinacija obnovljivih izvora energije stoga upozorava da će time Hrvatska biti na začelju po količini investicija koje su potrebne za ostvarenje gospodarskog rasta, smanjenja nezaposlenosti i povećanja kvalitete života u svim dijelovima Hrvatske.

NAP naime predviđa da do 2020. godine neće biti povećanja potrošnje električne energije, što neizravno upućuje, kažu iz HUP-a, kako u idućih sedam godina nije predviđen niti gospodarski rast.

S druge strane, vremenski rok od dvije godine, na koliko je NAP donesen, nije dovoljan za razvoj velikih energetskih projekata bilo solara, bilo vjetra, zbog potrebnih upravnih postupaka koji se moraju provesti (prostorni planovi, lokacijske i građevinske dozvole, ugovori o priključenju i slično).

Investitori u OIE stoga smatraju kako je važno stvoriti odgovarajuće pravne okvire koji bi bili prije svega sigurni za ulagače te jamčili dovoljan vremenski okvir za razvoj energetskih projekata.

Koordinacija želi surađiti s Vladom na definiranju energetskog potencijala za područje Hrvatske te za svaki pojedini OIE. Uz primjenu tih saznanja slijedeći je korak redefiniranje strategije prostornog uređenja Hrvatske, prostornih planova višeg i nižeg reda te naročito preispitivanje razina zaštite uslijed prostorno planskih, ekoloških i drugih ograničenja.

Uz to, u koordinaciji smatraju kako novi Zakon o OIE mora regulirati i tržište zelenih certifikata kako bi proizvođači električne energije iz OIE mogli računati i na taj dodatni prihod te ističu da im je cilj područje obnovljivih izvora pozicionirati kao područje od strateškog i državnog interesa. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi