Nacionalni odbori HDZ-a za turizam i energetiku održali sjednice u Splitu




Kako vrijeme odmiče aktualna vlast pokazuje da nema nikakav plan za izlazak iz krize i mnogi se već sada pitaju priprema li se HDZ za preuzimanje odgovornosti za upravljanje Hrvatskom?

Na ta i slična pitanja mogli su se čuti odgovori na sjednicama nacionalnih odbora HDZ-a, najprije odbora za turizam a u popodnevnim satima i odbora za energetiku.
Župan Zlatko Ževrnja i saborski zastupnik, predsjednik ŽO HDZ-a SDŽ, Ante Sanader su pozdravili svoje kolege i iskazali zadovoljstvo što mogu biti domaćini.

Župan je kazao da ga raduje činjenica što se HDZ priprema za izazove koji su pred strankom jer je „očito, iz dana u dan sve vidljivije, kako aktualna vlast nema nikakav plan niti viziju rješavanja teških gospodarskih i socijalnih problema“. Kroz 26 HDZ-ovih odbora djeluje skoro tisuću stručnih i iskusnih članova stranke podijeljenih po matrici ustroja sadašnje Vlade i pojedinih ministarstava.

Predsjednik odbora za turizam, Gari Capelli, lošinjski gradonačelnik i bivši konzul RH u Trstu i tajnica odbora Katica Dijan su kazali da su tu više kako bi čuli konkretne poteškoće i prijedloge turističkih djelatnika s terena kako bi mogli u što skorije vrijeme imati sliku cijele Hrvatske i konkretan program ozdravljenja ove važne grane privrede.

Na konferenciji za tisak, u prostorijama ŽOHDZ-a, novinarima su se obratili  prof. dr. Magaš, župan Zlatko Ževrnja i predsjednik odbora za turizam, Gari Capelli.

Zlatko Ževrnja, Splitsko-dalmatinsko župan, je istaknuo važnost razvoja turizma za razvoj gospodarstva u županiji.
„Razvoj turizma važan je zbog zapošljavanja, ali i zbog rasta BDP-a. Donijeli smo Glavni plan razvoja turizma i među prvim smo županijama koje su donijele Strategiju razvoja turizma, Plan gospodarenja plažama i Plan nautičkog turizma – rekao je Ževrnja i dodao kako će uskoro na Skupštini biti prihvaćene izmjene i dopune Županijskog prostornog plana u kojemu je predviđeno više od stotinu izdvojenih turističkih zona.


„ Mi se i dalje bavimo kvantitativnim razvojem turizma, brojem noćenja i dolazaka, a ne ulazimo u dubinu. Mi danas uvozimo dvije milijarde dolara ili eura hrane za hrvatski turizam, blitvu iz Španjolske, meso iz Rumunjske i tu Strategija mora polučiti rezultate. Napravili smo Strategiju, ali je trebalo napraviti i monitoring koji će sve to nadgledati i tu ćemo biti u problemima“- kazao je profesor dr. Dragan Magaš, dopredsjednik Odbora za turizam HDZ-a.


Predsjednik odbora za turizam Gari Capelli je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da „Ljudi žele organiziraniji i kvalitetniji turizam koji duže traje. Problem kod nas je što se jako malo razmišlja o domaćem gostu, sve je podređeno stranim gostima, a domaći su gosti ključ za razvoj kontinentalnog turizma i produljenje turističke sezone. Ovih dana se u Zagrebu razmatra da li ukinuti neke turističke zajednice, a zanima nas po kojim će se kriterijima odlučiti koje Turističke zajednice zatvoriti, a koje ne - rekao je Capelli i dodao kako HDZ već ima program rada budućeg Ministarstva turizma, a vjeruju da bi rezultati bili puno bolji kada bi novi ministar turizma bio jedan od potpredsjednika buduće Vlade.

Primjedbe

Popularni postovi