Župan Ževrnja i zamjenik njemačkog veleposlanika otkrili spomenik civilnim žrtvama II. svjetskog rata na Kukuzovcu kod Sinja


 
Objavljeno: 23 Rujan, 2013
kukuzovac_spomenik6
Foto: Roko Pavlinušić
Uz trasu nekadašnje željeznice na Kukuzovcu jučer je otkriveno i blagoslovljeno spomen-obilježje za 67 nevinih civilnih žrtava koje su prije 70 godina, točnije 24. rujna 1943. pobili pripadnici 7. SS divizije Prinz Eugen. Spomen obilježje otkrili su župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja i zamjenik veleposlanika Njemačke Valentin Gesecher.
Tog krvavog rujanskog dana ubijen je 41 mještanin Košuta, 1 civil iz Glavica koji se zatekao kod rodbine u Košutama, 17 mještana naselja Brnaze, 7 mještana Turjaka i franjevac Fra Rafo Kalinić.
Sedam desetljeća šutjelo se o ovom strašnom zločinu, međutim na poticaj Mjesnog odbora Košute formiran je Inicijativni odbor za gradnju spomenika i obilježavanje stradanja nedužnih civila u kojemu su predstavnici Košuta, Brnaza, Turjaka i Hrvatskog centra za žrtve rata. Program obilježavanja 70. obljetnice stradanja održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.
Idejno rješenje za spomen-obilježje napravila je Jelena Mastelić iz Brnaza., a izgrađeno je od 68 kamenih vaca koje su darovale obitelji stradalih sa starih kuća iz kojih su prije sedamdeset godina nedužni civili odvedeni na pogubljenje. Na dvije ploče ugraviran je tekst o mjestu i okolnosti pogibije i imena svih 67 žrtava.
Svečanom otkrivanju spomen obilježja nazočio je veliki broj članova obitelji i rodbine stradalih civila, mještani Košuta, Turjaka, Brnaza, brojni svećenici, časne sestre, osobe iz javnog, društvenog, političkog života Cetinskog kraja i Županije. Prije otkrivanja spomen obilježja okupljenima su prigodno obratili Milenka Žuro ispred MO Košuta, gradonačelnici Trilja i Sinja Ivan Šipić i Ivica Glavan, župan Zlatko Ževrnja i zamjenik veleposlanika Republike Njemačke u Hrvatskoj Valentin Gescher, koji je između ostalog kazao kako je prikladno okupiti se na mjestu grijeha, te da sva zla i sve zločine treba sagledati s odgovornošću.
‘Djeca i mladež neće za budućnost nositi samo ono što su naučili u školama i što su im kazali političari, nego što su ponijeli od svojih roditelja, obitelji i što su sami doživjeli i preživjeli. Pred vama stojim kao predstavnik Njemačke. Pozvali ste me ovdje i to se očekivalo i zato Vam posebno hvala’, kazao je okupljenima na kraju zamjenik njemačkog veleposlanika Valentin Gescher.
Izaslanik nadbiskupa splitsko-makarske nadbiskupije Marina Barišića generalni vikar dr.don Ivan Čubelić prenio je nadbiskupove pozdrave i blagoslovio spomen obilježje.
U protokloranom dijelu programa kod spomen obilježja položeni su vijenci Splitsko-dalmatinske županije, njemačkog Veleposlanstva, gradova Sinja i Trilja, Hrvatskog centra za ratne žrtve, te mjesnih odbora Brnaze, Turjaci i Košute. Nakon službenog dijela programa članovi obitelji, rodbina stradalih civila te ostali građani položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomen obilježja, uz osobnu molitvu za 67 nevinih civila pogubljenih na Kukuzovcu.
U pratnji sestre i djece vijenac je položio i svjeću zapalio za svog pokojnog oca 80-godišnji Slavko Žuro iz Košuta, koji nam je kratko ispričao taj tužni detalj iz svoga života.
‘Meni je bilo devet godina kad su nas pokupili iz kuće. Međutim, kod Dodigovih kuća nas djecu i neke žene su vratili kući, a mog ćaću Božu i ostale odveli ovdje i streljali. Mi smo dan poslije saznali da su ubijeni. Preživjeli iz naše i ostalih kuća došli su kolima i konjima ovdje kako bismo ih pokupili i pokopali. Na Dodigovu karu dovezli smo ih u selo 12 i sve ih pokopali u našu grobnicu. S tim smo živili evo sedamdeset godina, jer se o ovome nije smjelo prije govoriti, ali evo hvala Bog,u sada smo doživili da im spomenik podignemo’, kazuje Slavko Žuro.
U nastavku programa nastupila je klapa Sveti Luka iz Otoka i član Gradske glazbe Sinj Damir Župić. Prije svečanosti na Kukuzovcu u crkvi Presvetog Srca Isusova u Košutama svetu misu zadušnicu predvodio je mons. Ivan Čubelić, generalni vikars plitsko-makarske nadbiskupije, uz koncelebraciju župnika Košuta don Darija Čorića i ostalih svećenika podrijetlom iz Košuta. Dan ranije predavanje na temu stradavanja u drugom svjetskom ratu održao je mr.sc Ivan Kozlica, autor knjige ‘Krvava Cetina’.
Cijeli program obilježavanja stradanja civila i otkrivanja spomen-obilježja održao se pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Međutim, na otkrivanju spomenika nije se pojavio nitko u ime pokrovitelja. Saznali smo kako je svečanosti trebala nazočiti izaslanica Predsjednika Sabora saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović, ali je organizatore dva dana prije svečanosti izvjestila kako na svečanost otkrivanja spomen-obilježja neće doći, jer u službeni dio protokola, u dijelu polaganja vijenaca, nisu uvrštene udruge antifašista iz Sinja i Splita.

fotogalerija

Primjedbe

Popularni postovi