Idemo u subotu u Uzdol



Uzdol, (IKA) – U povodu obilježavanja 20. obljetnice od masakra nad 41 uzdolskim hrvatom katolikom, kojeg su 1993. godine počinili pripadnici postrojbi Armije BIH, u subotu, 14. rujna, na blagdan Uzvišenja svetog Križa, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će euharistijsko slavlje u župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu kod Prozora u Bosni i Hercegovini. 
Program obilježavanja 20. obljetnice započet će u 10.30 sati polaganjem vijenaca u Memorijalnom centru. U 11 sati počinje euharistijsko slavlje na prostoru ispred stare župne crkve, a nakon mise uslijedit će molitva za pokojne u Memorijalnom centru. Na drugom program Hrvatske televizije (HTV2) od 11 sati bit će izravni prijenos obilježavanja 20. obljetnice. 
U Spomenici o župi Uzdol vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar je, između ostalog, napisao je: "Strašni pokolj pripadnika Armije BiH nad hrvatskim civilima (29) i vojnicima HVO-e (12), izvršen na Uzvišenje svetog Križa 1993. godine na Uzdolu, duboka je rana koja sve žitelje uzdoljske župe, ali i sve ljude ove zemlje, svakoga zbog nekoga i, ako smo ljudi, sve zbog svih, tako bolno peče da je mnogima ostala kapljom u prepunoj čaši životnog pelina. Koliko god sva istina o toj tragediji bila i ostala nedokučiva, njezino izbjegavanje bi neshvaćeni i neprihvaćenu bol zbog uzdolskih žrtava, a pogotovo zbog njezina sudskog omalovažavanja i politikantskog iskrivljivanja činilo još nepodnošljivijom. Žitelji župe Uzdol, koji su paradigma svih nedužnih stradanja civilnih žrtava, ne mogu i ne znaju živjeti s nepravdom i lažima te traže da se utvrdi istina kako bi vratili dostojanstvo nedužnim žrtvama".


Na obilježavanju ove strašne tragedije uzdolskih Hrvata biti će i visoko izaslanstvo HDZ-a iz Zagreba i Mostara, župan Splitsko-dalmatinski, Zlatko Ževrnja, predstavnici udruga Prve i Četvrte gardijske brigade, udruge Zavjet, Specijalne policije i mnogi drugi.

Primjedbe

Popularni postovi