Proslava sv. Mihovila i Dana grada Trilja

Svečana sjednica Gradskog vijeća Trilja

Današnja svečana sjednica Gradskog vijeća Trilja povodom Dana grada, blagdana sv. Mihovila bila je ujedno i proslava 20. obljetnice grada u neovisnoj državi Hrvatskoj. Kratkim uvodnim i prigodnim završnim govorom sjednicu je otvorio i svima se zahvalio predsjednik GV Trilja, prof. Milenko Marić.
Gradonačelnik Ivan Šipić je podsjetio na vrijeme i događaje od prije dvadeset godina te je zahvalio prvom gradonačelniku, sjećajući se napose „vijećnika koji više nisu s nama“. Zahvalio je Županiji na dosadašnjoj konkretnoj pomoći i razumijevanju te je na koncu iznio i planove za budućnost Trilja, od izgradnje višenamjenske zgrade Pogranične policije za više od 150 djelatnika do pokretanja novih gospodarskih manjih ili većih pogona u poduzetničkoj zoni koju planiraju proširiti Agroindustrijskom zonom. Kroz javno-privatno partnerstvo gradit će se veliki laboratorij za hranu. Planiraju se i nove trafostanice, novi sustav odvodnje, dovršenje preostalih vodovoda, neki prekogranični projekti uz pomoć EU Fondova, a ne zaboravlja se ni duhovna ni kulturna dimenzija rasta kao jamstvo zdravih novih pokoljenja Triljanki i Triljana.
KUD Grab je izvelo „Završno kolo“ iz Ere s onog svijeta, mješoviti zbor i muška klapa sv. Mihovila su izveli nekoliko domoljubnih pjesama. 
Don Stipe Ljubas, župnik Župe sv. Mihovila i dekan triljskog dekanata je pozdravio okupljene podsjećajući na značenje imena njihova nebeskog zaštitnika i potrebu sviju za zajedništvom i obnovljenom nadom i vjerom. 
Gradonačelnik Sinja, Ivica Glavan se obratio u ime kolega načelnika i gradonačelnika susjednih općina.
Župan Zlatko Ževrnja je u ime predsjednika županijske Skupštine, u ime svojih zamjenika, kao i svih djelatnika županije, čestitao gradonačelniku Šipiću i njegovom mladom, poduzetnom timu suradnika na dosadašnjim uspjesima, podsjetivši na nedavna otvaranja značajnih gospodarskih projekata na području općine Trilj od vjetroparka Kamensko-Voštane do tvornica za preradu ribe i proizvodnju sira u poduzetničkoj zoni Čaporice. Prisjetio se župan i vremena kada su tadašnji gradonačelnik Jozo Sarač i njegov mladi suradnik Ivan Šipić dolazili u Dugopolje informirati se o pokretanju gospodarske, poduzetničke zone te je povukao paralelu s druge strane s nesposobnom Vladom koja ne prestaje vući krive poteze. „Nerazumno visoki porezi i visoke cijene energenata čine hrvatsko gospodarstvo nekonkurentnim. Od ovakve Vlade se nažalost ne možemo nadati pomoći ni pronalasku izlaza iz sve teže krize koja se odražava i na lokalnim razinama vlasti“ – rekao je župan Ževrnja i dodao da u Županiji pripremaju u okvirima zadanoga proračuna i mogućnosti, pokrenuti sve mehanizme poticanja i oživljavanja gospodarstva. Skoro prihvaćanje izmjena i dopuna Prostornog plana županije otvara različite mogućnosti ulaganja novim investitorima u svim područjima turizma, u sektoru obnovljivih izvora energije i drugim zanimljivim mogućnostima stvaranja novih vrijednosti koja će rezultirati i novim zapošljavanjima što je zajednički cilj svih gradova, općina i same Županije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

izvješće portala ferata

Svečana sjednica triljskog Gradskog vijeća

Autor/ica 
Objavljeno: 27 Rujan, 2013
trilj1_270913
Povodom proslave Dana Grada Trilja i blagdana Svetoga Mihovila, koji se slave u nedjelju 29. rujna, u Trilju je danas održana svečana sjednica triljskog Gradskog vijeća.
Prije svečanosti u triljskoj kino dvorani, ispred spomenika Svetog Mihovila položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila izaslanstva Grada Trilja, Granične policije i braniteljskih udruga, a molitvu odriješenja predvodio je dekan Cetinskog dekanata i triljski župnik don Stipe Ljubas.
Pored triljskih vijećnika, svečanoj sjednici nazočili su brojni uzvanici i gosti Trilja. Izaslanstvo Županije Splitsko-dalmatinske predvodio je župan Zlatko Ževrnja, a Grada Sinja gradonačelnik Ivica Glavan. Općinska izaslanstva Otoka, Hrvaca, Dicma i Ciste Velike predvodili su načelnici Branko Samardžić, Dinko Bošnjak, Ivan Maretić i Bože Ćubić, a triljske prijatelje s Kupresa predvodio je načelnik Perica Romić. Svečanosti u triljskoj kino dvorani nazočili su i predstavnici crkve, na čelu s dekanom Cetinskog dekanata i župnikom Trilja don Stipom Ljubasom, članovi braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnik i zmjenik načelnika Granične policije Trilj – gospoda Jurišić i Udiljak. Svečanoj sjednici nazočili su i predstavnici državnih i županijskih tvrtki, prosvjetni djelatnici, predstavnici pravosuđa, Crvenog križa, gospodarstvenici i poduzetnici koji djeluju na području Trilja i brojni drugi.
Na početku svečane sjednice nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Trilja Miljenko Marić koji je u svom govoru kazao:
Miljenko Marić
00:00 / 02:19

Nakon predsjednika Vijeća okupljenima u kino dvorani obratio se triljski gradonačelnik Ivan Šipić, koji je posebno istaknuo realizirane aktivnosti u proteklom razdoblju i planove za budućnost.
Ivan Šipić
00:00 / 16:52

Pozdrave i čestitke Triljanima za njihov dan uputili su i gosti i uzvanici svečane sjednice. U ime svih župljana i stanovnika triljskog kraja riječi blagoslova uputio je triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas.
Don Stipe Ljubas
00:00 / 03:47

U ime nazočnih gradonačelnika i načelnika skupu se s dobrim željama obratio gradonačelnik Sinja Ivica Glavan. U ime Župnaije okupljenima se obratio župan Zlatko Ževrnja koji je istaknuo kako je suradnja na relaciji Županija – Grad Trilj odlična. Pohvalio je sve triljske aktivnosti u pogledu razvoja u svim segmentima velikog područja koje pokriva Grad Trilj. Ževrnja je pozvao triljsku izvršnu vlast i Gradsko vijeće da nastave raditi na dosadašnjem tragu, te je istaknuo kako će im svi uredi Županije uvijek biti otvoreni za pomoć u realizaciji planiranih projekata. Uz to što je sjednici nazočio kao novi splitsko-dalmatinski župan, Ževrnja je na ovoj svečanosti bio i u svojstvu izaslanika predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.
Ove godine na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća nije bilo dodjele nagrada Grada zaslužnim pojedincima i kolektivima, budući da se nakon Lokalnih izbora kasnilo s konstituiranjem Gradskoga vijeća, a samim time i Odbora za izbor i imenovanja. Sukladno Odluci o javnim priznanjima, gradonačelnik Ivan Šipić dodjelio je Povelju Grada zaslužnim pojedincima. Tako su Povelju dobili triljski župnik don Stipe Ljubas, prigodom 25. obljetnice svećeništva te don Petar Dukić, župnik Voštana i Roža, povodom 30. godišnjice svećeništva. Njima će povelje biti uručene tijekom misnih slavlja na blagdan Svetog Mihovila.
Povelje su dobili i KUD ‘Župa Grab’ za 10 godina uspješnog djelovanja, Likovna udruga Tilurium, povodom 20. obljetnice djelovanja i Limena glazba Sveti Mihovil Trilj, također povodom 20. obljetnice djelovanja. Zahvalu za primljene povelje u ime nagrađenih uputila je predsjednica likovne udruge Tilirium Ankica Žuro.
U kulturnom dijelu programa sudjelovali su narodni pjesnik i kipar iz Graba Ika Samardžić, Mješoviti župni zbor župe Svetog Mihovila te muški dio zbora, a završno kolo iz opere ‘Ero s onoga svijeta’ izvela je mlađa sekcija KUD’Župe Grab’. Voditeljica ove triljske svečanosti bila je Irena Bradarić, a za sve goste i uzvanike domaćin je upriličio prigodni domjenak uz rijeku Rudu, u restoranu ‘Osmina’ na Gazu
Fotogalerija

Primjedbe

Popularni postovi