Globusove izmišljotine

Objavljeno 20.09.2013. u 09:51

NIŠTA DRAMATIČNO

Zlatko Ževrnja: Ne može ured župana koštati 10 milijuna kuna

Tjednik Globus objavio je pregled troškova hrvatskih županija, pa piše i da ured splitsko-dalmatinskog župana stoji deset milijuna kuna godišnje, da je županova plaća 16.978 kuna, da koristi dva automobila i vozača, ima službenu karticu bez limita, ali je na njoj potrošeno samo 230 kuna... 

Eto povoda za razgovor s HDZ-ovcem Zlatkom Ževrnjom koji je nakon lokalnih izbora preuzeo Županiju od stranačkog kolege Ante Sanadera. Za početak, najavio nam je slanje demantija Globusu. 

- Tu ima krivotvorina, ne može ured župana koštati deset milijuna kuna. Zna se kako se knjiže stavke po zakonu, a u taj su iznos uračunate elementarne nepogode, troškovi raznih lokalnih izbora, deseci su stavki u tom iznosu. Piše i da će se na županova noćenja u hotelu “Astoria” u Zagrebu ove godine potrošiti 47.200 kuna, a taj je hotel, u skladu sa zakonom, izabran na javnom natječaju i u njemu noće svi zaposlenici Županije koji službeno borave u Zagrebu. Evo, sad su nam tamo ljudi koje smo poslali na Dane županija. Pa gdje će spavati, neće valjda u kampu – nabraja, pita se i čudi Ževrnja istodobno. 

A ima li u županijskim uredima mjesta racionalizacijama, smanjenjima plaća i ostalih troškova? 

- Županija se dosad ponašala vrlo racionalno, stabilna je, odlično funkcionira, nema financijskih dubioza, ulaže u nove vrijednosti, lučku infrastrukturu, gospodarske zone. Prostora za racionalizaciju uvijek ima, ali ništa dramatično, nećemo postići prevelike efekte – objašnjava nam župan. 

A smanjenja plaća?

- One su dijelom smanjene prije nekoliko godina, a u međuvremenu su porasli troškovi života. Trebamo snimiti situaciju, još smo na početku mandata. 

Evo, piše da je u Međimurju tamošnji župan smanjio osnovicu plaće zaposlenika za devet posto, ukinuo četiri od devet upravnih odjela i prepolovio broj pročelnika - nastavljamo mi, a Ževrnja odgovara: 

- Nisam uspio tekst pročitati do kraja, ali nisam za populizam i demagogiju. Treba se truditi i zaraditi plaću. Nastojimo maksimalno profesionalno raditi, a ljude koji rade treba platiti – odgovara Ževrnja. 

Pitamo ga na koncu treba li ukinuti županije i državu prekrojiti po nekom drugom kriteriju, ili ih i dalje njegovati, održavati, hraniti... 

- Treba napraviti neovisnu stručnu, financijsku analizu da se vidi što bismo dobili s novom organizacijom lokalne samouprave. Ova je zamišljena da bude što bliže čovjeku, da se lakše rješavaju razni dnevni komunalni problemi. Što bi značilo vraćanje na mastodonte, općine? Što bi značile megaregije, hoće li čovjek dolaziti iz Korčule u Split da bi rješavao dnevne probleme? Svi se zalažemo za decentralizaciju i ovaj ustroj znači decentralizaciju u administrativnom smislu, a sada moramo raditi i na financijskoj decentralizaciji – zaključuje Ževrnja.
VLADIMIR MATIJANIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

Slobodna Dalmacija

Primjedbe

Popularni postovi