Fešta obitelji slavodobitnika Zorice


Autor/ica 
Objavljeno: 13 Kolovoz, 2013
festa_zorica1
U čast slavodobitnika 298. Sinjske alke, alkara Ante Zorice, sinoć je priređena velika fešta koja je trajala do sitnih jutarnjih sati. Na fešti na imanju obitelji Zorica okupilo se oko 400 gostiju.
I ovoga puta, kao i ranijih godina (2009. i 2011.) kada je Ante Zorica odnio svoje Alke, na feštu su pristigle brojne osobe iz javnog života Splitsko-dalmatinske županije. Tako su sinoćnoj svečanosti nazočili čelnici Viteškog alkarskog društva, na čelu s predsjednikom Stipom Jukićem i vojvodom Antom Vučićem, alkari i alkarski momci, župan Zlatko Ževrnja, dožupan Luka Brčić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Cetinskog kraja – Ivica Glavan, Ivan Šipić, Branko Samardžić, Ivan Maretić i njihov domaćin, načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak. Među uzvanicima su još bili rektor splitskog svečilišta Ivan Pavić te ostali prijatelji mnogobrojne obitelji Zorica.
Poseban trenutak ove večeri bio je dolazak bivšeg alkarskog vojvode, hrvatskog generala Mirka Norca, koji je uz pljesak i ovacije nazočnih slavodobitniku Anti čestitao na viteškoom nadmetanju. Čestike je uputio i slavodobitnikovom alkarskom momku Ivici Mariću te cijeloj obitelji Zorica s kojom ga veže 20-godišnje prijateljstvo, posebno s nekadašnjim alaj-čaušem Ivanom.
Uz aktualne dužnosnike Alke, svečanosti su nazočili i nekadašnji alkari i alkarski momci, među kojima je bio i bivši vojvoda Ivan Čikara.
Na početku svečanosti, domaćin Ante Zorica zahvalio je svima koji su došli na njegovo slavlje i slavlje cijele obitelji Zorica. Na kraju večere Ante Zorica je kazao:

‘Od srca hvala svima – županu, načelnicima i gradonačelnicima, našim svećenicima, posebno mojim kolegama alkarima, predsjedniku VAD-a i vojvodi. Posebno sam sretan, i to će mi uvijek ostati u srcu, što je nakon 12 godina po prvi puta na jedno veliko slavlje i to baš na moje stigao bivši alkarski vojvoda, general Mirko Norac. Ovo je za mene dar sa neba’, kazao je presretni slavodobitnik 298. Alke.
Tijekom svečanosti pozdrave i prigodne govore održali su načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Sinja Ivica Glavan, vojvoda Ante Vučić i predsjednik VAD-a Stipe Jukić. Svi su redom uputili iskrene čestitke slavodobitniku i cijeloj obitelji Zorica, te su istaknuli vrlo dobru organizaciju 298. alkarskih svečanosti.
Svečanoj večeri nazočili su i brojni svećenici predvođeni provincijalom Joškom Kodžomanom, sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom i župnikom Hrvaca fra Nevenom Pavlinušićem. U ime svih prigodni pozdrav i molitvu održao je fra Nediljko Jerkan, podrijetlom iz Hrvaca, sada na službi na Čiovu.
Za iznenađenje večeri pobrinuo se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u Hrvace stigao oko 23 sata. Gradonačelnik hrvatske metropole ništa ne prepušta slučaju. Tako je uz prigodne darove slavodobitniku, svim nazočnim damama, a posebno majci slavodobitnika, Mirjani poklonio ruže.
Pozdravljajući, kako je istaknuo, svoje drage Sinjane, a posebno velikog prijatelja Mirka Norca, zagrebački gradonačelnik je istaknuo:
‘Alka je nešto posebno, ona je više od igre i pogotka u sridu. Ona je način života i opstanka ljudi na ovim škrtim, ali ponosnim terenima. To nastavite svjedočiti i dalje’, poručio je okupljenima Milan Bandić.
Pjesma i veselje u čast prvog viteza Cetinskog kraja Ante Zorice trajala je do dugo u noć. Otac slavodobitnika Branko Zorica, u sinovo ime i u ime cijele obitelji je kazao:
‘Neka se trofeji donose u ovu kuću, a mi ćemo uvijek prirediti feštu . Sada je ovo malo skromnije, jer su mi u nepunu godinu dana umrla dva brata. Ova alka je za njih. U ovu kuću svatko je uvijek dobro došao i bit će počašćen kao najrođeniji’, zaključio je Branko Zorica.
Fotogalerija

Primjedbe

Popularni postovi