Svečanost povodom Dana općine Nerežišće u znaku imena Petar


U petak je svečanim otvorenjem trga sv. Petra počela proslava blagdana sv. Margarite i Dana općine Nerežišća. Tom prigodom je kratkim govorom okupljene pozdravio načelnik općine Lovro Kuščević, a kamenu skulpturu sv. Petra, iz kamena koji se zove „sv. Petar“, ispred Hrvatskog doma, na trgu sv. Petra kojega je kamenom ukrasio Petar Goić, izradio je akademski kipar Petar Jakšić iz Donjeg Humca, i otvorio Petar Eterović najstariji mještanin Nerežišća, zajedno sa županom Zlatkom Ževrnjom. Trgom dominira poznata crkvica sv. Petra iz 15. st., prepoznatljiva po boriću koji izrasta iz njezina krova. Općina je nedavno uredila ulazna vrata i prozore crkvice u kojoj se nalazi reljef svetih Petra i Pavla, poznatog bračkog kipara Nikole Lazanića, o kojemu je više govorio mjesni župnik don Ljubomir Galov. Nakon obilaska crkvice, na svečanoj sjednici općinskog vijeća, predsjednik OV Jakša Goić je uz riječi dobrodošlice, kratko izvijestio vijećnike i goste o aktivnostima Općinskog vijeća.

Načelnik Lovre Kuščević je u svom govoru više puta naglasio izvrsnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom ne skrivajući nezadovoljstvo zbog opstrukcija koje na različitim projektima doživljava s predstavnicima aktualne Vlade RH. „Morat ćemo pričekati dolazak nove Vlade jer ova Vlada nije imala sluha za naše životno važne projekt“ – rekao je Kuščević. Njegovo izvješće o radu općinskog poglavarstva, popraćeno ukusno opremljenom slikopisnom prezentacijom, vijećnici i gosti su pozdravili dugim i snažnim pljeskanjem. Kratki pregled svih značajnijih aktivnosti sve do nedavno uspješno završenih lokalnih izbora, Kuščević je završio predstavljanjem zadnjeg infrastrukturnog projekta koji je u tijeku. Riječ je o projektu sanacije i izgradnje šumskih puteva, ukupne vrijednosti 280.000 kuna, sufinanciranom od strane Ministarstva poljoprivrede, Županije i Općine. Za budućnost razvoja turizma, iznimno je važno nastaviti zajednički raditi na projektu zdravstvenog turizma „Medis Brachia“, vrijednom skoro tri milijuna eura. Zato je važno što skorije donošenje izmjena i dopuna Prostornog plana županije te izrada prostorno-planske dokumentacije Općine Nerežišća.
Izvođenjem Lijepe naše na početku svečane sjednice, a kasnije i himne Braču i još nekoliko prigodnih klapskih pjesama, klapa Blaca je uveličala ovu svečanu sjednicu. Program je vodila Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu.

Na koncu se, toplo pozdravljen, kratkim govorom i čestitkom okupljenima obratio župan Zlatko Ževrnja, u ime županije i kao izaslanik predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka. „Sjećam se kada je prije osam godina, tada mladi načelnik Lovro, došao u posjet općini Dugopolje kako bi se informirao o pokretanju poslovne zone i sličnih gospodarskih projekata odmah na početku svoga prvoga načelničkog mandata. Danas smo, prije ove svečane sjednice, obišli poslovnu zonu koja postaje jamac bržega razvoja općine Nerežišće i cijeloga Brača. Županija je i dosada pomagala Nerežišća prije svega kroz ulaganja Županijske uprave za ceste, privodeći kraju dovršenje ove prevažne ceste od otočkog značaja. Osim toga, županijska agencija RERA je zajedno s Centrom za kulturu pripremila projekt obnove muzeja Pustinje Blace čije financiranje je odobreno iz EU fondova. Nakon tri godine muzej je ponovno otvoren za javnost. Županijska Lučka uprava, zajedno s općinom, razvija projekt nautičke luke u uvali Smrke“ – izdvojio je župan Ževrnja samo neke projekte u kojima je sudjelovala županija.

 Uz župana, svečanoj sjednici Općinskog vijeća nazočili su i Zlatko Čaljkušić, ravnatelj Županijske uprave za ceste i vijećnica u Županijskoj Skupštini, Danica Baričević, kao i načelnici susjednih općina i gradova, te mjesni župnik don Ljubo Galov.

 Svečanost je užežin blagdana sv. Margarite završila domjenkom na trgu sv. Petra, a sutra se nastavlja koncelebriranom svetom misom i pučkom feštom koja će potrajati do dugo u noć.

Primjedbe

Popularni postovi