Rama u Poljicima - u znaku Mile Gojsalić i Dive Grabovčeve

FOTO: Rama u Poljicama

  • Objavio  Zoran Stojanović
  • Nedjelja, 21 Srpanj 2013 17:34
  • FOTO: Rama u Poljicama
„Priča je meni moj dida kako bi o Svetom Klementu Mosor zabilio, ali to nije bija snig, vengo su to bila stada naših Ramljaka koji su dolazili zimovati i vraćali bi se na proliće u svoj kraj!...“
Početak je to priče koju nam je pripovijedao Pave Gruica dok smo obilazili Poljica! Povratak Ramljaka u Poljica zbio se sada na jedan novi način. Obnovile su se stare veze, no, ovaj put ne na prezimljavanju nego na području kulture, a uskoro i na području turizma i gospodarstva.

Ovogodišnji Dani Mile Gojsalić bili su u znaku Rame; Mile i Dive!

Trodnevni boravak ramskih glumaca i folkloraša, od 17. do 19. srpnja, odvijao se u jednoj domaćinskoj atmosferi u organizaciji KUU „Sv Klement“, KUD „Mile Gojsalić“ a pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i grada Omiša. Činilo se kako se sva ta „čeljad“ poznaju već desetinama godina!

Događanja su započela izvedbom drame „Diva Grabovčeva“ u općini Podstrana. U prekrasnom ambijentu ljetnog teatra glumci su oduševili mnogobrojnu publiku, izmamili su uzdahe, suze i na kraju dugi pljesak. Organizator ove izvedbe drame gosp. Zoran Jurišić nije krio svoje oduševljenje. Na domaćinskoj večeri saznajemo da su fratri iz Sinja „potegli“ do Podstrane kako bi vidjeli dramu. S radošću nam izjavljuju kako se raduju vezama Sinja i Rame te skoroj izvedbi Dive u Sinju!

Slijedećeg dana nakon odmora u apartmanima „Lavica“ na samoj obali uslijedio je odlazak u Split i smještaj u učeničkom domu. Nakon malo osvježenja u moru i objeda odlazimo u Kostanje u Poljicima. Tamo je već užurbanost, vreva, žamor, jednostavno, velike pripreme za spektakl koji će uslijediti u večernjim satima.

Ramski glumci i folkloraši pripremaju se zajedno sa drugim glumcima i KUD-ovima za izvedbu prikaza života i smrti Mile Gojsalić, poljičke heroine. Sve se uštimava pod redateljskom palicom Mladenke Gruica.

Na početku programa uslijedio je protokolarni dio. No, iz toga dijela svakako izdvajamo nešto što nam je bilo osobito drago. Vrijedna Mladenka Grucia dobila je nagradu „Ivan Meštrović“ za svoj rad. Kako je sama naglasila to nije nagrada samo njoj, nego i njezinoj obitelji, KUU „Sv Klement“, svima koji joj pomažu raditi, jednostavno, svim Poljičanima!

Izvedba scenskog prikaza Mile Gojsalić pratila je bogata scenografija, originalni kostimi, vjernost povijesnog skazanja i sudjelovanje više od 300 glumaca. Na kraju se može samo reći da je to bilo više od spektakla! Publika koja se mogla brojati tisućama bila je više nego očarana izvedbom drame pred crkvom u Kostanjama. Na kraju drame Mladena je svojim govorom publici je ponovno izazvala suze. Na spomen Rame i veze Poljica s Ramom publika je reagirala nevjerojatno razdragano i uzbuđeno potvrđujući to burnim pljeskom.

Treći dan druženje se nastavilo u Gornjem Sitnom u domaćinskoj atmosferi. Razgovori, pjesma, obilasci kulturnih spomenika, crkava i jedne od najpoznatijih zvjezdarnica u ovom dijelu regije koja se nalazi na Mosoru izazvali su divljenje i želju Ramljaka na ponovni dolazak u ove krajeve.

U večernjim satima uslijedilo je folklorno predstavljanje Rame na dva različita mjesta. HKUD „Rama“ je predstavljalo običaje Rame, rukotvorine i druge zanimljivosti u Kostanjama. Bogat program je oduševio publiku. Za to vrijeme u Dugopolju su folkloraši „Hrvatske sloge“ , HKUD „Donje Rame“ zajedno s prijateljima „Sinovima Hercegovine“ osvjetlali folklorni obraz izvedbom običaja prelja i vlačilja.

Na žalost, iako je postojala velika želja domaćina da se ostane još tri dana i predstavlja Ramu u Muću i Kaštelama , zbog drugih obaveza nije se moglo ostati. Na kraju šta drugo kazati! Hvala Vam članovi KUU „Sv Klement“, Mladenka i Pave Gruica, Splitsko-dalmatinska županija, hvala svima Vama koji ste nas primili i s kojima smo se susreli! Drago nam je što smo Vas upoznali! Uvijek nam dobro došli u Ramu!
Zoran Stojanović

Primjedbe

Popularni postovi