Dan pobjede i sjećanja u Donjim Rujanima


župan Zlatko Ževrnja, Drago Prgomet, Borjana Krišto, Dragan Čović, Dragan Vrankić
Posted by Picasa

“Vrijeme je za obnovu mostova među Hrvatima, ma gdje živjeli”

U subotu, 27. srpnja, u Donjim Rujanima kod Livna je obilježen Dan pobjede i sjećanja na bitku  iz 1992. godine, kada su branitelji HVO-a i HV-a  pod vodstvom Ante Gotovine zaustavili prodor  JNA snaga na čelu s Ratkom Mladićom.
Memorijalni centar sv. Jurja je mjesto sjećanja na sve poginule hrvatske vojnike na livanjskoj bojišnici, među kojima je i 150 branitelja iz Splitsko-dalmatinske županije. Kao i prijašnjih godina visoko izaslanstvo županije Splitsko-dalmatinske, na čelu sa županom Zlatkom Ževrnjom, je i ove godine paljenjem svijeća i molitvom  za  duše naših branitelja, iskazalo dužnu počast svima poginulima na ovom bojištu. Svetu misu je predvodio vojni ordinarij, biskup Tomo Vukšić u koncelebraciji s biskupom Franjom Komaricom i desetak svećenika.
Župan Ževrnja je u pozdravnom govoru naglasio potrebu obnove zajedništva hrvatskoga naroda, onakvoga zajedništva kakvo su životom branili naši branitelji. “Ovo je naš hrvatski prostor. Ovo je jedan narod, bez obzira s koje strane granice živio. S jedne i s druge strane granice žive Hrvati i nitko nema pravo nametati nam nekakve komplekse zbog kojih bismo trebali podizati zidove između našega naroda. Vrijeme je za obnovu mostova u različitim područjima od športa i kulture do zajedničkih projekata u gospodarstvu, na čemu smo već počeli i raditi. Ne smijemo zaboraviti žrtvu naših branitelja, koja nam treba i danas biti poticaj za nove pobjede” – riječi su župana Ževrnje koje su okupljeni srdačno pozdravili dugotrajnim pljeskom.

U županijskom izaslanstvu sa županom Ževrnjom bili su i dožupan Ante Šošić, savjetnik Damir Gabrić, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Bili su tu i dr. Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, predsjednici HDZ-a BiH I HDZ-a 1990., Čović i Raguž, kuma ovoga Centra Borjana Krišto te izaslanstva svih županija s hrvatskom većinom u BiH, predstavnici svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i mnogi branitelji koji su bili svjedoci ratnih događanja na livanjskom području. 

Primjedbe

Popularni postovi