DUGOPOLJE NA FILMU


srijeda, 01.svibnja 2013

Dugopolje na filmu: Dokumentarac o Dalmatinskoj zagori "Kako živi narod"

 Život u Dalmatinskoj zagori u prošlom stoljeću bio je inspiracija za cjelovečernji igrano-dokumentarni film "Kako živi narod" autora Hrvoja Jelavića Šake koji će u petak navečer biti premijerno prikazan u Splitu, u Kinoteci Zlatna vrata.
"Kako živi narod" jest znanstveno etnološki film, povijesna rekonstrukcija u trajanju od 75 minuta, snimljen, produciran i montiran po standardima BBC-ja. To je prvi takav film na području Dalmacije, "avanturistički" poduhvat u mnogim filmskim kategorijama.
Inspiracija za ovaj projekt je knjiga "Kako živi narod", koju je 1936. godine u Zagrebu izdao Rudolf Bičanić, a koja predstavlja kapitalno djelo hrvatske etnografije i jednu od najuvaženijih knjiga ikada napisanih i tiskanih u Hrvatskoj.
U knjizi se nalazi i zapis o životu Dugopolja 1936. godine mlade autorice iz Bjelovara Zlate Perlić.


Film je također temeljen na knjizi don Frane Ivaniševića "Poljica", još jednom kapitalnom djelu hrvatske etnografije gdje su iz knjige preuzeti i prikazani običaji, način života i rada te svjetonazor naroda uz rub Gornjih Poljica gdje pripada i Dugopolje.
Priča filma "Kako živi narod" teče kroz oči mlade bjelovarske znanstvenice i mjesnog svećenika u igranoj formi tvoreći sklop jednog izgubljenog svijeta i svjetonazora davno prošlog vremena.
Svi etnološki elementi, od radova na zemlji, rađanja i umiranja, vjenčanja i pirovanja se isprepliću u gorku, oporu i dostojanstvenu sliku života sela kroz četiri godišnja doba.
Proizvođač filma je Lampros nezavisna produkcija iz Splita. Kameru potpisuje Andrija Pivčević, a scenarij, režiju i montažu Hrvoje Jelavić-Šako, zvuk Tomislav Unušić, maska i šminka Sanja Krstulović i asistenti redatelja Marijana Botić Rogošić i Toni Mijač. U filmu sudjeluje mlada splitska glumica Vanda Boban i 85 naturščika, prvi puta na filmu žitelji sela i zaseoka Dugopolje, Đakići, Liska, Punde, Smajići, Bisko i Srijane.
Priča o Dalmatinskoj zagori drugi je projekt Lampros filma nakon znanstvenog dokumentarca "Dioklecijanovi podrumi" koji je osvojio posebnu nagradu žirija i nagradu publike na II. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu, a kojega potpisuje ista filmska ekipa.
Nakon zatvorene premijere koja je nedavno održana u kinu Cineplexx City One, projekcija filma "Kako živi narod" održat će se u Kinoteci Zlatna vrata 3. svibnja 2013. u 20.30 sati, a ulaz je slobodan.
D.N.

Primjedbe

Popularni postovi