Škorić: "Tko ne shvaća što za Hrvatsku znači Franjo Tuđman dezorjentiran je u vremenu i prostoru"




Križ je simbol naše vjere, a Franjo Tuđman hrvatske državnosti

Splitski HDZ osudio je neshvatljivu i suludu najavu potpisivanja peticije protiv povratka srušenog križa na Marjanu i gradnje spomenika utemeljitelju hrvatske države i prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Identitet grada Splita razvijao se i određivao u znaku križa i kršćanstva. Križ koji je postojao na Marjanu bio je simbol vjere i općeprihvaćenog kršćanskog svjetonazora našeg naroda. Skidanje i zatiranje križa s Marjana dezintegriralo je sliku iz pamćenja starog Splita i njegovih stanovnika. Ponovnim postavljanjem križa, čiju su izgradnju konsenzusom podržale sve političke opcije u Gradskom vijeću Splita, ispraviti će se rupa u sjećanju i ponovno vratiti razglednica Marjana.

Peticija protiv podizanja križa predstavlja sulud napad na kršćanske vrijednosti koje su nas kao narod i održale u teškoj i krvavoj povijesti. To su potvrdili i naši hrabri branitelji u Domovinskom ratu boreći se s križem i krunicom protiv velikosrpskih osvajača. Ne bi nas iznenadilo da oni koji danas traže odmicanje od povratka križa na Marjanu sutra zatraže i skidanje križeva sa naših crkava.

Podsjećamo na izvrsne zaključke komisije za imena ulica i za spomenike, za vrijeme mandata HDZ-ove vlasti,  u kojima su brojni stručnjaci i uglednici osmislili uravnoteženu i konsenzusom prihvaćenu listu spomenika koji bi se u našemu gradu trebali postaviti, a na što se ova gradska vlast oglušila tijekom cijelog mandata, osim što se radi prikupljanja jeftinih političkih bodova bavila premještanjem lokacija za spomenik Prvom hrvatskom predsjedniku. Dr. Franjo Tuđman odavno je trebao imati sagrađen i postavljen spomenik na najprimjerenijem mjestu i njegova gradnja nije se trebala ostvarivati u ozračju političke kampanje.  

Nakon svega, bez obzira na političku pripadnost i događanja u zadnjih dvadeset godina, onaj tko danas ne shvaća što za Hrvatsku znači Franjo Tuđman dezorijentiran je u vremenu i prostoru. Franjo Tuđman nije hadezeovski, on je svehrvatski – i esdepeovski i hrvatskih Srba i svih vjera i nazora. Tko to ne vidi ili negira nesretan je u današnjoj Hrvatskoj, taj je orijentacijski izgubljen i ne znamo može li mu se pomoći.

Gradski odbor HDZ-a Split
Petar Škorić,
Predsjednik

Primjedbe

Popularni postovi