Silvana Ćurković organizira pomoć za obitelj Mišetić


Posebno me dirnulo s kolikom ljubavlju roditelji pomažu svojoj bolesnoj djeci

''Kuća obitelji Mišetić je u derutnom stanju. Braća blizanci Franjo i Mihovil (9,5 god) su u teškom stanju. Njihov otac je u invalidskoj mirovini, majka nigdje ne radi. Jedna sestra je nezaposlena, a jedna je u školi'' – objašnjava nam Silvana Ćurković, žena koja nas je potaknula da organiziramo humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj obitelji iz Oraha pokraj Vrgorca.

Kao organizatori prvog Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest u Splitu, rado smo se odazvali inicijativi gospođe Silvane Ćurković da potaknemo građane i posjetitelje festivala u akciju prikupljanja pomoći siromašnoj obitelji kojoj je potrebna naša pomoć.
Vidik fest će svake godine u sklopu svog programa organizirati po jednu humanitarnu akciju u cilju promicanja solidarnosti i društveno odgovornog ponašanja.
Na naš upit kako je došla u kontakt s obitelji Mišetić, gospođa Ćurković nam je rekla da je prije godinu dana pratila žensku nogometnu utakmicu Split – Ombla u kojoj je sudjelovanja njena kćerka. Tada je u gledalištu opazila oca koji svog bolesnog sina nosi na rukama. Pristupila mu je i upitala ga od čega dijete boluje. Tada joj je otac objasnio da kod kuće ima još jednog sina u puno gorem stanju, a obojica imaju cerebralnu paralizu. Otac joj je pokazao kuću u kojoj živi i upoznao je s uvjetima u kojima živi njegova šesteročlana obitelj s jedva 4.000 kn mjesečnih primanja. Blizanci Franjo i Mihovil Mišetić (9,5 god) nemaju adekvatan smještaj, nemaju ortopedska pomagala, a terapija bi za njih koštala 400 kn dnevno, požalila joj se majka. ''To je još jedna tužna priča zbog koje bi javnost trebala biti senzibilizirana. Posebno me dirnulo u srce kad sam vidjela s kolikom ljubavlju roditelji nose u naručju svoju nepokretnu djecu.'' – ističe Silvana. Franjo je gluh i slijep, potpuno nepokretan, a Mihovil može lagano puzati.
Humanitarni koncert čiji će prihod biti doniran obitelji Mišetić održat će se u ponedjeljak, 22.04.2013. godine s početkom u 19,30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu.
 S.D./HUB

Iz liječničkog nalaza: 
Braća Franjo i Mihovil Mišetić rođeni su 21.12.2003. godine, iz pete održavanje blizanačke trudnoće u 34 tjednu, carskim rezom.
Franjo Mišetić, razvio je višestruka neurorazvojna odstupanja: cerebralnu paralizu, simptomatsku epilepsiju, TMR, smetnje vida, sluha i govora. Radi se o dječaku s izrazitim psihomotornim usporenjem (TMR – teška mentalna retardacija). Potreban mu je konstantan nadzor i pomoć, a majci status njegovateljice. 
Mihovil Mišetić je  dječak s disharmoničnim profilom razvoja osobnosti. Uz fizikalnu terapiju potreban mu je defektološko-logopedski tretman i prilagođeni školski program uz pomoć asistenta. Pod kontrolom je neuropedijatra i fizijatra.

Primjedbe

Popularni postovi