Sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti, OIE i zaštite okoliša


Zagreb, 21. ožujka 2013. - Na današnjoj je sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije Republike Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj o prijenosu znanja i najboljih praksi Business Advisory Services (BAS) EBRD-a u Hrvatskoj.
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u razdoblju od 2010. do 2012. godine putem BAS programa je sufinancirala 100 projekata savjetodavnih usluga iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša u Hrvatskoj. Ovaj eko-trend nastavit će se i u 2013. godini u suradnji s HAMAG INVEST-om i nadležnim Ministarstvom, a sve sa ciljem jačanja konkurentnosti malog gospodarstva i unaprjeđenja kvalitete pružanja usluga poslovnog savjetovanja.

Za provedbu aktivnosti definiranih Memorandumom, osigurano je 1.200.000,00 kn iz državnog proračuna te 200.000 EUR sredstava EBRD-a.

Područja i tipovi savjetodavnih usluga koje će sufinancirati HAMAG INVEST: energetska učinkovitost (energetski pregled, inženjerske studije, sustavi upravljanja npr. ISO 500001 i dr.), obnovljivi izvori energije (biomasa i bioplin, sunčevo zračenje, vjetar, voda) te zaštita okoliša (studija utjecaja na okoliš, sustavi upravljanja npr. EMAS, IPPC, otpad i dr.).

Očekuje se sufinanciranje 25 projekta putem dodjele bespovratnih sredstava, izrada studije o hrvatskom konzultantskom tržištu s preporukama za daljnji razvoj, održavanje tri programa izobrazbe (dva za odabrane zaposlenike HAMAG INVEST-a te jedan za lokalne pružatelje savjetodavnih usluga u vezi s energetskom učinkovitošću, obnovljivim izvorima energije i zaštitom okoliša), potom proširenje HAMAG INVEST-ove baze konzultanata preuzimanjem BAS-ove baze konzultanata te konačno izrada vodiča o upravljanju projektima financiranim putem bespovratnih sredstava.

Na natječaj za sredstva moći se prijaviti, kako doznajemo, poduzetnici, a korisnike obavještavamo kako će o objavi natječaja i natječajne dokumentacije te detaljnim uvjetima sudjelovanja izvijestiti pravovremeno putem portala croenergo.eu.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi