Partnerstvo s gospodarstvenicima



Zanimljivo je bilo na druženju HDZ-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Vjekoslava Ivaniševića odnosno splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje s poduzetnicima, održanom u ponedjeljak navečer u hotelu “Park”.
Dok je Ivanišević iznio dvadeset i jednu točku neslužbenog programa, istaknuvši u više navrata kako će tek službeno predstaviti kompletan program kao i tim s kojima ga namjerava ostvariti, Ževrnja je održao prezentaciju “Županija po mjeri čovjeka”, govoreći o prostornom planu, ali i o mjerama za poticanje malog i srednjeg poduzetništva.
“Karepovac ćemo sanirati zajedno sa Županijom”
- Ako je barem polovica nazočnih od vas u ovoj prepunoj dvorani poduzetnika, onda misli da za Split nema straha – kazao je Vjekoslav Ivanišević, prije nego je predstavio svojih dvadesetak točaka, na kojima će bazirati svoj program.
Među njima je istaknuo izgradnju podzemne garaže na Trgu dr. Franje Tuđmana, luke za kruzere sjevernog željezničkog kolodvora, te hotela uz Spaladium arenu, kao i Muzeja znanosti. dovršetak Doma mladeži, te Lovrinca, uređenje sportskih kapaciteta, ali i Spomenika palom pomorca na Katalinića brigu.
- Karepovac planiramo sanirati u suradnji sa Županijom, i vjerujem da će se to konačno urediti zajedničkom suradnjom mene kao idućeg gradonačelnika i Zlatka Ževrnje kao novog župana – kazao je Ivanišević, u više navrata istaknuvši kako je namjera ovog skupa bila čuti mišljenja i sugestije poduzetnika.
- Naravno, uz ove projekte imamo ih još dosta, i svaki generira neki novi. Radimo gospodarski program koji će biti širi i koji ćemo tek predstaviti u travnju. Ako jedan projekt ne uspije, uspjet će drugi, oni se međusobno grade, i tko je spreman i sposoban orkestrirati ovakav splet različitih mogućnosti i ideja, taj može donijeti prosperitet Grada Splita – istaknuo je Vjekoslav Ivanišević.
Ževrnja: U Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima
Zlatko Ževrnja istaknuo je sve težu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, kao i antipoduzetničku klimu koja vlada državom.
- Industrijska proizvodnja je u Hrvatskoj pala 5,6 posto, nezaposlenost je porasla od prosinca 2011. za 75.000 ljudi, to je grad veličine Zadra, izostale su i državne investicije koja su bile planirane, poput izgradnje Pelješkog mosta, kao i nastavak izgradnje autocesta i državnih cesta.
Usto, tek nam se sprema ono što je najavljeno novim Zakonom o PDV-u koji kreće 1. siječnja iduće godine, kojim će obrtnici morati porez plaćati, ne po ostvarenoj naplati, već po ugovorenim fakturama.
Izostale su i investicije od strane HEP-a, Hrvatskih cesta, Hrvatskih željeznica i tako dalje.., tako da je sada u Hrvatskoj na djelu antiinvesticijska klima. Tomu je pridonijela i rigidna najava poreza na nekretnine, pa do retroaktivnog oporezivanja poduzetnika. Sve to dovelo je do nepovjerenja ulagača – kazao je Zlatko Ževrnja okupljenim poduzetnicima, među kojima se moglo vidjeti Hrvoja Marušića, Zvonka Kotarca, Zdravka Bubala, Roberta Tafru, Davora Karninčića, Ivicu Močića i brojne druge.
“Davat ćemo i bespovratna sredstva”
- Planiramo u Županiji napraviti info centar gdje će poduzetnici moći dobiti sve informacije, u kojoj su fazi njihovi projekti, što je sa zatraženim dozvolama i slično. Planiramo i sve mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva, pa do subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite. Posljednjih desetak godina ovim programimima naša Županija uložila je milijardu i pol kuna u poticanje poduzetnika. Subvencioniranje kamata ćemo nastaviti i ubuduće, a davat ćemo i pojedina bespovratna financijska sredstava, za nabavke softvera, strojeva i slično – obećao je Ževrnja, te zaključio:
- Težit ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji specijalizaciji pojedinih zona, poticat ćemo razvoj turističkih djelatnosti, te razvoj agroturizma, napraviti održivi plan gospodarenja, poticati marikulturu. Uglavnom, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima dosta prostora za razvoj, poput izgradnje ribarske luke u Komiži, kao i Tehnološkog parka kojim ćemo povezati javni sektor, znanost i gospodarstvo. Ulagat ćemo u Dalmatinsku zagoru, priobalje, ali i u naše otoke. Dakako, bez prometne povezanosti nema napretka, tako da ćemo biti proaktivni prema državi, što se tiče cesta. Tu konkretno mislim na dovršetak brze ceste Solin – Dugopolje, izgradnju obilaznice Solina i brze ceste Trogir – Kaštela – Omiš – istaknuo je Ževrnja.
Marušić: Split je investicijski centar, Split je Dubai
Hrvoje Marušić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) za Dalmaciju, kazao je kako mu je drago čuti ove lijepe planove, da netko ovako gospodarski promišlja za Grad Split i Županiju.
- Grad Split trenutno može generirati dvije i pol milijardi eura investicijskog kapitala, ukoliko bi budući gradonačelnik i buduća gradska uprava donijeli ono što nama poduzetnicima treba.
Tu se radi o velikim gradskim projektima, ali i i privatnim projektima. Radi se tu i o projektima koje i ovaj, aktualni saziv Gradskog vijeća donio kao projekte koji bi se trebali implementirati u prostor, međutim, zbog neaktivnosti trenutno gradske uprave niti jedan od tih dvadesetak projekata koje je i gospodin Vjekoslav Ivanišević spomenuo nije pokrenut. Sve je stalo. No, mi poduzetnici uistinu očekujemo jedan veliki pomak – kazao je Marušić.
- Split je investicijski centar, Split je Dubai u kojem se još gušimo u pijesku, a nitko nije otkrio naftu. Prema tome, treba jednostavno početi raditi. Sa Županijom smo i do sada imali dobre i konkretne odnose, dobro smo surađivali u svemu onome što je bilo u županijskoj nadležnosti. Nažalost, sa Gradom Splitom to nije bilo tako. Ja se nadam da će buduća gradska uprava nastojati da se upravo gospodarski projekti implementiraju. Jer, gospodarstvo puni proračun, jer tek tada možemo razgovarati o socijali, školstvu i svemu onome što ide u rashodovnu stranu proračuna.
Prema tome, ja samo mogu poželjeti sreću i Vjekoslavu Ivaniševiću i Zlatku Ževrnji, da se okruže sa što boljim suradnicima, sa ljudima koji znaju što se može, i da poduzetnički duh ovoga grada napokon profunkcionira, da se ljudi zaposle, da građevinska operativa ponovno proradi, kao što je radila i prije – zaključio je Hrvoje Marušić.
Odmah se na Marušićev govor ponovno uključio Ževrnja.
- Želim se nadovezati na govor Hrvoja Marušića i mogu jamčiti da će se suradnja Županije i HUP-a nastaviti, i da će to biti najmanje na istoj razini, a trudit ću se da bude još i bolja. Uvijek sam i u Općini Dugopolje svih ovih 16 godina bio dostupan i vikendom za investitore i poduzetnike, jer poduzetnicima se nikada ne smiju zatvarati vrata. Tako ću se ponašati i u Županiji – kazao je Zlatko Ževrnja.

Primjedbe

Popularni postovi