Premještanje i prepakiranje otpada s jedne na drugu lokaciju neki nazivaju konačnim zbrinjavanjem otpada


Rijeka, 11. siječnja 2013. - Posljednje od ukupno oko 20.000 bala komunalnog otpada prevezene su jučer s odlagališta Viševac na odlagalište Marišćina, a sanacija Viševca trebala bi biti završena do kraja ove godine, doznaje se iz riječkog Komunalnog društva "Čistoća."
Nakon što je prošle godine popunjeno, na odlagalištu Viševac otpad se privremeno balirao, a zatim odlagao naprije na Viševcu, potom na Marišćini. Oba odlagališta su u općini Viškovo. Na Marišćini se u sklopu tzv. nulte faze izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom "Marišćina", otpad privremeno odlaže u izgrađene kazete u tlu.

Po riječima glasnogovornice "Čistoće" Marine Babić Brusić, na Viševcu je bilo oko 20.000 bala otpada, koje su sada zbrinute na Marišćini.

Službeno je sanacija Viševca počela još 2004. kad je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan ugovor o sufinanciranju, a radovi, vrijedni ukupno 56 milijuna kuna, koje izvodi Građevinsko poduzeće Krk, počeli su 2008., kazala je.

Navela je da je do kraja godine preostalo bušenje još nekoliko plinskih zdenaca i prekrivanje cijele površine odlagališta slojevima gornjeg brtvenog sustava - zemlja, drenažni sustav, zaštitni sloj jalovine i drugo. Nakon toga, na cijeloj površini odlagališta postavit će se hortikulturni sloj, tj. uzgojiti trava i različite vrste grmlja, kazala je.

Odvoženje posljednih bala s Viševca priopćenjem su popratili iz Građanske udruge Smokvarijska lista, čiji su se članovi više godina zalagali za zatvaranje i sanaciju tog odlagališta.

Nakon pola stoljeća ekološkog zločina i krajnje neodgovornosti vlasti i institucija države, područje naselja Marinići kao i jugozapadnog dijela općine Viškovo napokon će imati zdravije uvjete za život, kažu u priopćenju. Iz Smokvarijske liste još su istaknuli da će nastaviti aktivnosti u vezi sa sanacijom jame Sovjak, odlagališta tekućeg otpada, koje se također nalazi u općini Viškovo. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi