Novi imidž HDZ-a


Arhitekt nove splitske budućnosti

Splitski hadezeovci su mudrom politikom čekanja s objavom imena kandidata za gardonačelnika pogodili 'u sridu'. Sudeći po prvom predstavljanju poznatog splitskog arhitketa, gosp. Vjekoslava Ivaniševića, koalicija  stranaka centra bi mogla HDZ-u osigurati miran povratak u dane stare slave iz početka 90-ih, kada je ta stranka bila najbrojnija i najorganiziranija u Splitu i okolici. Nije samo pogođeno ime nego je HDZ-ov kandidat već na prvom predstavljanju praćen i pozdravljen od bivših splitskih gradonačelnika i župana, i brojnih prijatelja iz politike i gospodarstva, što pokazuje tri bitne odrednice novog HDZ-a.

Tri bitne odrednice novog HDZ-a

Prije svega apsolutni konsenzus unutar gradskog odbora, postignut uz konzultacije s vrhom stranke, je najbolji demant svih dosadašnjih medijskih  spinova kako je predsjednik stranke za jednog kandidata, glavni tajnik za drugoga a gradski odbor za sasvim treću osobu. Izvježbano oko iskusnih novinara nije propustilo zabilježiti da je na nedavnoj proslavi obljetnice HDZ-a u Splitu, prva osoba s kojom se predsjednik Karamarko srdačno pozdravio , fotografirao i zadržao u kratkom razgovoru, bio upravo Vjekoslav Ivanišević. S druge strane, svi koji su se među članstvom pozivali na glavnog tajnika stranke imali su prigodu naučiti kako novo HDZ-ovo vodstvo funkcionira. Naime, kolikogod glavni tajnik Milijan Brkić dopuštao (dez)informacije o njegovoj „osobnoj“ potpori  danas ovom, sutra onom kandidatu, jasno je kao dan da predsjednik i glavni tajnik izvrsno poznaju mentalitet članstva i modalitet  prikupljanja i obrade relevantnih informacija te donošenja konačne odluke, uvažavajući „odnose snaga“ na terenu.

Drugo što mi se čini bitnim jest potpora uvažene gospode čija su se imena dosad spominjala u kontekstu moguće kandidature. Prije svega mislim na dr. M. Marušića, dr. Š. Anđelinovića i T. Mihotića. Riječ je o uglednim ljudima, uvaženim članovima stranke od kojih su neki uistinu odahnuli što je njih mimoišao teret onoga što je Ivanišević preuzeo na sebe, teret nimalo lagane i ne tako kratke predizborne kampanje koja ga očekuje. Stotinu dvadeset dana obilazaka temeljnih ogranaka, predizbornih tribina, javnih nastupa, tisuće intervjua, briga oko logistike u nezavidnoj financijskoj situacij u kojoj se stranka nalazi, da ne govorimo o stalnoj napetosti i odvojenosti od obitelji koju ovakva kampanja podrazumijeva, može iznijeti samo iznimno organizirana osoba u dobroj duhovnoj i tjelesnoj kondiciji. Ipak, i najteža kampanja uz ovakvu potporu, kakvu je jutros doživio Ivanišević, jednostavno mora dati rezultat. Sama nazočnost bivšeg župana dr. B. Lukšića i bivšeg gradonačelnika I. Škarića, kao i brojna mladež koja se jutros okupila u središnjici splitskog HDZ-a, nisu bili jedini razlozi opuštenosti i sigurnosti kojom je zračio novi „arhitekt splitske bolje budućnosti“. Među novinarima se brzo širila vijest  o zadovoljstvu izborom kandidata među pripadnicima Torcide koji dobro znaju da je jedan od utemeljitelja njihova i našega Hajduka, prije 103 godine, nosio isto ime i prezime kao i HDZ-ov kandidat za gradonačelnika. Pročula se i vijest o potpori  od Miše, Vulića i drugih poznatih hajdukovaca, kao i našeg slavnog tenisača Gorana Ivaniševića.

Kampanja na višoj političkoj i uljudbenoj razini

Uz konzultacije koje su prethodile ovakvom raspletu unutar splitskog gradskog odbora HDZ-a, kompromise koji nisu učinjeni ni na čiju štetu, i konsenzus koji je očito širi od uskostranačkog, valja istaknuti i opću atmosferu među političkim protivnicima iz drugih stranaka koji su redom iskazali respekt spram Vjeke, ističući da takav kandidat donosi HDZ-u sasvim novu dimenziju i splitskoj političkoj sceni vraća dostojanstvo, uljudnost i uzajamno uvažavanje svih kandidata.
Ipak, kako sve ne bi bilo idealno, treba zabilježiti i nezadovoljstvo nekih desnih simpatizera buduće narodnjačke koalicije činjenicom da je V. Ivanišević dugogodišnji istaknuti član splitskog Lyons kluba. Onima koji ne poznaju način i ciljeve funkcioniranja Lyonsa, ta organizacija ostaje „zatvoreno“, tajnovito društvo, predvorje  Rotary cluba koji je po njima sigurna  „ulaznica“ za masonske lože. Takve predrasude o Lyons klubu su ipak više problem te organizacije nego nekog pojedinca koji  pripada takvoj organizaciji. Još desniji „desničari“ će Ivaniševiću zamjeriti što je prije četrdeset i više godina radio neke projekte za bivšu JNA i kao takav vjerojatno član SKJ-ota. Kao da su tada stručnjaci tog kalibra, ne samo u području arhitekture i građevinarstva, uopće imali izbora, raditi ili ne za „narodnu“ vojsku i tadašnje društveno-političke elite?!

Kako bilo, vjerujem da Vjekoslav Ivanišević ne će biti „šiljak s vrha žrtvovan za masu“, ma koliko neki bili spremni „sjeći“ bilo čiju glavu koja „strši“ iznad prosjeka. A kako bi mogao proći na izborima, on osobno i HDZ kao stranka, ne ovisi samo o njihovoj predizbornoj kampanji nego i svekolikoj percepciji stranke, (ne)suradnji s drugim potencijalnim koalicijskim partnerima (HSP AS, HČSP, HDS, Hrast, možda HSP Itd.) te uvjerljivosti  kandidata drugih političkih stranaka i koalicija. 

Primjedbe

Popularni postovi