Seminar o korištenju sredstava FZOIE


Zagreb, 12. prosinca 2012. - Energo Media Servis će 21. prosinca 2012. godine održati cjelodnevni seminar pod nazivom 'Kako iskoristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', a u svijetlu danas objavljenih natječaja Fonda za projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije.
Seminar će se održati u Grand Centru, ul. Petra Hektorovića 2/V u Zagrebu, 21.12.2012. od 09:00-16:00 sati. Redovna cijena za polaznike seminara je 1.500,00 kuna, a za ranije prijave do 17.12.2012. iznosi 1.250,00 kuna. Svoju prijavu možete izvršiti slanjem osobnih podataka ili podataka o pravnoj osobi na info@croenergo.eu ili ispunjavanjem obrasca u vezanim dokumentima. Za prijave 3 i više osoba iz iste pravne osobe odobrava se popust od 10% na ukupnu cijenu seminara. Ciljana skupina polaznika su jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, građani, trgovačka društva, obrtnici i druge pravne osobe. Za polaznike seminara osigurani su ručak u People's-u i materijali sa seminara. Na kraju seminara polaznicima će biti uručeno Uvjerenje o uspješno završenom seminaru. Računala nisu potrebna za učinkovito praćenje seminara.

Sredstva će se odobravati za provedbu energetskih pregleda radi certificiranja komercijalnih zgrada javne namjene, postojećih stambenih zgrada u vlasništvu fizičkih osoba te zgrada u vlasništvu županija i gradova, a sufinancirat će se i ugradnja razdjelnika toplinske energije i radijatorskih termostatskih ventila u stanovima zgrada priključenih na centralizirani toplinski sustav. S obzirom na sve veći interes hotelijera Fond će odobravati sredstva i za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama turističkog sektora, ali i drugim komercijalnim zgradama javne namjene te za projekte energetske učinkovitosti u zgradarstvu. Sredstva će se dodjeljivati i za izradu projektne dokumentacije za projekte obnovljivih izvora energije. Kroz zajedničko sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima koje će Fond provoditi u suradnji s jedinicama regionalne i lokalne samouprave koje za to iskažu interes, građanima će se radi pripreme potrošne tople vode i grijanja odobravati sredstva za ugradnju solarnih toplinskih kolektora, kotlova na pelete i dizalica topline, ali i za ugradnju fotonaponskih kolektora i vjetrogeneratora radi proizvodnje električne energije za vlastitu potrošnju. Građani koji imaju prebivalište na otocima moći će od Fonda dobiti poticaje za ugradnju sustava za korištenje ukapljenog naftnog plina i sunčevih toplinskih kolektora.

Sredstva Fonda će se, ovisno o natječaju i korisnicima, dodjeljivati kao financijske pomoći, subvencije, beskamatni zajmovi te subvencije kamata, a s obzirom na to raspoloživi iznosi po projektu bit će od 12.000,00 kuna za građane pa do 1.400.000,00 kuna za trgovačka društva i obrtnike, dok će jedinice regionalne, odnosno lokalne samouprave, sukladno važećim pravilnicima o dodjeli sredstava Fonda, moći dobiti 40 do 80 posto od vrijednosti ukupne investicije. Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih devet natječaja kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava biti će pripremljenost konkretnih projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi