JEDINSTVO BRANITELJA PRIJE PRESUDE GENERALIMA I SVIMA NAMA

BRANITELJI POZVALI NA JEDINSTVO PRIJE PRESUDA GENERALIMA

'Budimo zajedno uz generale kao što smo bili i kada smo branili Domovinu'

Poručeno je da politici i političarenju ovdje nema mjesta te se mole oni koji se odazovu pozivu da nose samo obilježja Republike Hrvatske i svojih postrojbi. Sve ostalo, tipa zvijezde petokrake i slova U nisu dobrodošla.
'Zajedno i dostojanstveno za istinu', naziv je inicijative koju su u utorak prezentirali predstavnici ratnih veterana Domovinskog rata na konferenciji za medije u Zagrebu u svezi pravomoćne presude generalima Gotovini i Markaču, koja će u petak iza 9 sati biti izrečena na sudu u Haagu.
Braniteljske udruge odlučile su dan prije presude organizirati Svetu misu u zagrebačkoj katedrali, nakon čega bi trebalo uslijediti bdijenje i molitva za pravednu presudu koja će odlučiti o sudbini svih nas. Jer nemojmo zaboraviti, ako Gotovina i Markač budu osuđeni za 'Oluju' bit će to osuda i svih nas jer shodno tome jednostavno živimo i radimo u državi koja je stvorena na zločinu. Naravno, samim time smo i mi zločinci.
Na dan presude branitelji su pozvali sve svoje suborce, ali i cijelu hrvatsku javnost, da se od 8 sati okupe na trgovima svih hrvatskih gradova dati podršku svojim generalima. Poseban poziv uputili su svojim zapovjednicima koji su ih vodili kroz Domovinski rat.
Kako su naglasili brojni govornici iz raznih udruga veterana, ali i predstavnika javnog života, ne radi se o prosvjedima koji bi rušili ustavnopravni poredak nego je riječ jednostavno o tome da se uz molitvu dostojanstveno, i kroz zajedništvo, pokaže da smo svi kao jedan za istinu koja uvijek pobjeđuje.
Poručeno je da politici i političarenju ovdje nema mjesta te se mole oni koji se odazovu pozivu da nose samo obilježja Republike Hrvatske i svojih postrojbi. Sve ostalo, tipa zvijezde petokrake i slova U nisu dobrodošli.
Na početku konferencije prisutnima se obratio Josip Klem, predsjednik Udruge specijalne policije, koji je pozvao javnost da stane uz branitelje te pokaže da smo svi jedinstveni.
- Zajedništvo hrvatskih branitelja nije upitno, kao što neki nastoje prikazati. Mi nismo išli u rat jer smo bili hrabri nego zbog Domovine, svoje djece i najbližih te budućnosti svih nas. Generali su nedužni ljudi i zato svi zajedno trebamo ustati protiv nepravde. Što se tiče hrvatskih političkih elita ne trebaju se one bojati branitelja, nikoga mi ne rušimo. Neka samo stanu pred ogledalo i sami sebi kažu što su dali za Domovinu, rekao je Klem.
Na žalost, kazao je, i 2012., kao i 1971. I 1990. godine, ponovo moramo 'napuniti trg da bi obranili Lijepu našu'.
Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, naglasio je da ovo nije prosvjed već potpora za istinu i pravdu te pozvao sve suborce da skup obilježe dostojanstveno kao što su to činili i u Domovinskom ratu.
Poziv zapovjednicima
General Tomo Medved, pripadnik legendarnih 'Tigrova', posebno je pozvao zapovjednike svih razina iz Domovinskog rata da budu sa svojom vojskom.
– Ponovo predvodite svoje vojnike, pozvao ih je Medved.
Na konferenciji je bio i bliski prijatelj Ante Gotovine Željko Dilber koji je okupljenima prenio pozdrav od generala te im prenio njihovu poruku da žele da se 'ponašamo dostojanstveno'.
– Nadam se i vjerujem da će presuda biti pravedna, oslobađajuća, rekao je Dilber.
Između ostalih, prisutnima su se obratili i bivši boksač Damir Škaro koji je pružio potporu inicijativi u ime hrvatskih sportaša, glumac Vedran Mlikota koji je isto učinio u ime svojih kolega te saborski zastupnik Zvonko Milas koji je kolegama iz saborskih klupa poručio: - Pridružite nam se, pokažite da smo zajedno kada je najteže.
"I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR"
Nakon završene konferencije Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, nam je rekao da se vidi da jedinstvo branitelja nije upitno te je sve građane pozvao da se pridruže molitvi i bdijenju u ovom tužnom trenutku pred donošenju konačne presude za naše generale. Na pitanje što očekuje od presude Đakić nam je rekao da 'vjeruje da će prevladati razum i istina u glavama haških sudaca te da će generali biti oslobođeni'.
Zajedništvo temelj uspjeha
Razgovarali smo i s umirovljenim generalom Damirom Krstičevićem koji je izrazio zadovoljstvo da su braniteljske udruge pokazale zajedništvo što je 'bio i temelj našeg uspjeha u Domovinskom ratu'.
- Kao što su i naša dva generala tijekom cijelog ovog mučnog procesa u Haagu pokazala dostojanstvo očekujem da će isto pokazati i naš narod te da će se u petak okupiti na trgovima i u crkvama hrvatskih gradova i dati podršku Gotovini i Markaču, ali i samoj Lijepoj našoj, rekao nam je nam je Krstičević.
Zaključak je jasan, branitelji su ujedinjeni kao i kada su herojski branili našu domovinu te pozivaju sve nas da im se pridružimo u mirnoj i dostojanstvenoj potpori generalima. Ponovit ćemo, ovo nije politički niti rušilački skup već skup koji treba pokazati hrvatsko zajedništvo i dostojanstvo.
Unazad nekoliko dana, gotovo u 'ilegali' kao '91-ve' godine branitelji Hrvatske orgaiziraju akciju potpore generalima Gotovini i Markaču. Pod ilegalom podrazumijevam neprisutnost u medijima. Danas tijekom novinske konferencije otvoreno su upitali prisutne novinare bi li pružili potporu. Od prisutnih jedino je novinar Dnevno.hr Dražen Krajcar, su-autor feljtona o vojnim akcijama generala Gotovine, ustao i u ime Dnevno.hr-a i svoje, javno izrazio potporu. 
Ima vremena kada je novinarska nepristranost temelj struke. No, postoje i trenuci kada struka nema pravo odvojiti se od 'javnosti' i poput nijemog promatrača gledati što se zbiva. Naša odvojenost od stvarnosti, od stvarnih ljudi, svakodnevnih problema, naša 'nepristranost' dovela je do posvemašnje nezainteresiranosti za događanja od nacionalne važnosti. Presuda u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača, jedna je od takvih. To nije samo presuda njima, pojedicima, to je presuda i nama! Američki narednik koji je počinio masakr afgaistanskih civila, sudi se imenom i prezimenom. I on je imao zapovjednika. Mi, malen narod kao Hrvati, ne možemo se mjeriti sa velikom silom kao što su Sjedinjene Američke Države. Ali možemo se ugledati na njih. Oni, ne međunarodni sud, sude svoje zločince, i brane svoje zapovjednike. U tome se ne bi trebali razlikovati od njih. Ni po jednom, ni po drugom pitanju. Maleni smo, ali to ne znači da bi naš ponos trebao biti manji! Maleni smo, ali ne znači da pravednost naše borbe u domovinskom obrambenom ratu nije velika! Samo o našoj jedinstvenosti, o  našem osjećaju pravednosti ovisi hoće li naši generali biti proglašeni krivima?! Jer, ukoliko smo ih mi osudili u svojim srcima, u svojim mislima, tada je sud u Haagu nebitan. Promatrajući dosadašnju šutnju javnosti, pitam se? Naša šutnja spram odnosa, kako državog vrh i dosadašjih vlada prema generalima i hrvatskim braniteljima kojima se sudi, samo je prvi korak u našoj šutnji spram korupcije, nepotizma, krađe u našoj Državi. Nema razlike. To su samo različiti načini da se kaže: mene se to ne tiče! 
Stoga, iskažite svoju potporu generalima, pokažite da vam je stalo, ne samo do njihove sudbine, već i do sudbine ove države! Ovo je trenutak kada se kroz zajedištvo mora pokazati da žrtva branitelja i civila tijekom domovinskog obrambenog rata nije bila uzaludna!
Moramo biti jedinstveni
Unazad nekoliko dana, gotovo u 'ilegali' kao '91-ve' godine branitelji Hrvatske organiziraju akciju potpore generalima Gotovini i Markaču. Pod ilegalom podrazumijevam neprisutnost u medijima. Danas tijekom novinske konferencije otvoreno su upitali prisutne novinare bi li pružili potporu. Od prisutnih jedino je novinar portala Dnevno Dražen Krajcar, su-autor feljtona o vojnim akcijama generala Gotovine, ustao i u ime portala Dnevno i svoje, javno izrazio potporu. Ima vremena kada je novinarska nepristranost temelj struke. No, postoje i trenuci kada struka nema pravo odvojiti se od 'javnosti' i poput nijemog promatrača gledati što se zbiva. Naša odvojenost od stvarnosti, od stvarnih ljudi, svakodnevnih problema, naša 'nepristranost' dovela je do posvemašnje nezainteresiranosti za događanja od nacionalne važnosti. Presuda u slučaju hrvatskih generala Gotovine i Markača, jedna je od takvih. To nije samo presuda njima, pojedincima, to je presuda i nama! Američki narednik koji je počinio masakr afganistanskih civila, sudi se imenom i prezimenom. I on je imao zapovjednika. Mi, malen narod kao Hrvati, ne možemo se mjeriti sa velikom silom kao što su Sjedinjene Američke Države. Ali možemo se ugledati na njih. Oni, ne međunarodni sud, sude svoje zločince, i brane svoje zapovjednike. U tome se ne bi trebali razlikovati od njih. Ni po jednom, ni po drugom pitanju. Maleni smo, ali to ne znači da bi naš ponos trebao biti manji! Maleni smo, ali ne znači da pravednost naše borbe u domovinskom obrambenom ratu nije velika! Samo o našoj jedinstvenosti, o našem osjećaju pravednosti ovisi hoće li naši generali biti proglašeni krivima?! Jer, ukoliko smo ih mi osudili u svojim srcima, u svojim mislima, tada je sud u Haagu nebitan. Promatrajući dosadašnju šutnju javnosti, pitam se? Naša šutnja spram odnosa državnog vrh i dosadašnjih vlada prema generalima i hrvatskim braniteljima kojima se sudi, samo je prvi korak u našoj šutnji spram korupcije, nepotizma, krađe u našoj Državi. Nema razlike. To su samo različiti načini da se kaže: mene se to ne tiče! Stoga, iskažite svoju potporu generalima, pokažite da vam je stalo, ne samo do njihove sudbine, već i do sudbine ove države! Ovo je trenutak kada se kroz zajedništvo mora pokazati da žrtva branitelja i civila tijekom domovinskog obrambenog rata nije bila uzaludna!
Glavni urednik portala Dnevno - Branko Kuzele.

Treba biti odlučniji
- Udruga „STOP Progonu Hrvatskih Branitelja“ načelno podržava inicijativu, a razlog za podršku je što ne želimo unositi razdor i drugačija mišljenja u trenutku kad je potrebno zajedništvo. No, metode koje su predložene nisu dovoljne, te se svode na otupljivanje oštrice koju će eventualna negativna presuda proizvesti. Metode bi trebale biti odlučnije, kako prema vlastima u Hrvatskoj, tako i prema međunarodnoj zajednici i Haškom sudu, jer napokon bi im trebalo jasno i nedvosmisleno pokazati kako Hrvati ne prihvaćaju mirno i ponizno njihove osude i presude i kako bi se i nas trebalo nešto tu pitati - izjavio je član udruge „STOP Progonu Hrvatskih Branitelja“ i predsjednik udruge HOS Jazovka Boris Prebeg.

Primjedbe

Popularni postovi