PRIPREMA SE KNJIGA OD SVIH REFERATA O AKCIJI FENIKS 72

Fenix '72

Na tribini mladeži HDZ-a o Bugojanskoj skupini izvrijeđao - Miljenka Smoju

Mladež Hrvatske demokratske zajednice Splitsko - dalmatinske županije organizirala je javnu tribinu pod nazivom "Bugojanska skupina, akcija Fenix '72". Prostor Nadbiskupijskog Sjemeništa gotovo da je bio premali za sve zainteresirane koji su poslušali što na tu – većini još uvijek nedovoljno poznatu akciju skupine mladića, redom političkih emigranata, koja je ušla na područje Jugoslavije 20. lipnja 1972., s ciljem da pokrenu pobunu i sruše mrsku im tvorevinu. Nisu uspjeli u tome.

Tribinu je otvorio Ante Sarić, i sam nekada emigrant, kao i tajnik Hrvatske mladeži, političkog krila Hrvatskog revolucijonarnog bratstva (HRB), čiji su članovi bili i devetnestoro mladića iz Bugojanske skupine. I don Željko Marić je govorio o sadašnjem stanju Hrvata u Bosni i Hercegovini, a u ime Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, koji čuvaju spomen na povijest, pa sada planiraju na planini Raduš, gdje je jedan dio mladića iz skupine i ubijen – sagraditi Planinarski spomen dom.

S obzirom da je danas 40-a godišnjica okrutnog umorstva Bruna Bušića, na njegov se život i rad za dobrobit domovine osvrnuo Hrvoje Markulin, profesor povijesti i hrvatskog jezika i književnosti. Ivan Beljan, umirovljeni brigadir HV-a, iznio je ukratko kronologiju same Akcije Fenix 72, počevši od dana kada je osnovan HRB do dana kada je posljednji preživjeli član skupine Ludvig Pavlović, koji je osuđen na 20 godina strogog zatvora, položio život na oltar domovine 1991. godine.
Skupu se obratio i Ivan Bačak, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Federacije BiH, koji je pojasnio sudjelovanje Službe javne sigurnosti u Akciji Fenix 72 na primjerima iz dokumentacije Centra Službe javne sigurnosti Split.

Publicist Bože Vukušić pojasnio je i predočio dolaze o tome da je od 19 mladića – njih 15 uhićeno živo, no likvidirani su i bez suda i bez svjedoka. Na kraju se skupu obratio i Joško Ćelan, nazvavši sebe filmskim kritičarem, pa se osvnuo na režimsku zlouporabu filmske umjestnosti, davši za to primjer serije pod nazivom «Brisani prostor», koja je govorila o Bugojanskoj skupini na potpuno iskrivljen i neistinit način. Za to je krivcem proglasio scenaristu Ivu Štivičića, ali je, potpuno neshvatljivo prisutnima – iskoristio svoje vrijeme za verbalni napad na pokojnog Miljenka Smoju, koji, koliko smo shvatili, sa akcijom Fenix 72 nije imao apsolutno nikakve veze.


M. Budimir
Snimio: Nikola Vilić/Cropix

Negdje pred kraj tribine svima znana Kristina Ćurković odrecitirala je Pjesmu Hrvatskom vojniku, naglasivši prije toga kako su njeni sporadični politički istupi «nekom ludost, nekom hrabrost, njoj pak – dužnost».

Primjedbe

Popularni postovi