DOBRANOVIĆ I IVIN OSUĐENI ZBOG MALVERZACIJE S GEOTEHNIKINIM STANOM

Zbog kupnje stana od tvrtke Geotehnika ispod tržišne cijene danas je na godinu dana zatvora nepravomoćno osuđen Željko Dobranović, bivši predstojnik ureda predsjednika Republike Stjepana Mesića, dok je tadašnji predsjednik Geotehnikina nadzorna odbora Danijel Ivin uvjetno kažnjen s 11 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo.
IvinIstom presudom zagrebačkog Županijskog suda na 10 mjeseci zatvora osuđena su tri člana Geotehnikine uprave Zvonimir Šepac, Tomislav Balić i Ivica Šikić.
Tužiteljstvo je Dobranovića teretilo da je Ivina poticao da mu proda stan od 83 četvorna metra u zagrebačkoj Horvaćanskoj ulici za 133 tisuće kuna, iako mu je tržišna cijena u to vrijeme bila 599 tisuća kuna. Osim zatvorske kazne, Dobranović će morati tvrtki koju je oštetio vratiti 466 tisuća kuna.
Obrazlažući presudu sutkinja Gordana Mihela Grahovac kazala je da su se okrivljeni bili dužni brinuti za imovinu Geotehnike kojoj je u to vrijeme račun bio u blokadi, a radnici šest mjeseci nisu primili plaću.
"U to vrijeme ukupna imovina Geotehnike vrijedila je oko 50 milijuna kuna, što znači da je sporni stan u toj imovini činio jedan posto. I umjesto da ga se proda po tržišnoj cijeni, a novac ode u Geotehniku za rješavanje nagomilanih problema, vi ga prodajete ispod tržišne cijene. Očito ste mislili da to nitko neće primijetiti", kazala je sutkinja.
Dodala je da je svima, osim Dobranoviću, izrečena kazna ispod zakonom propisanom minimuma jer je od nedjela prošlo 11 godina i jer ranije nisu osuđivani.
Ivin, koji je javnosti poznat i kao bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, kažnjen je uvjetno jer je riječ o osobi starije životne dobi i narušena zdravlja.
Dobranović i Ivin se nisu pojavili na izricanju presude.

Primjedbe

Popularni postovi