VIŠE OD 50 LOKACIJA ZA VJETRO I SOLARNE ELEKTRANE U SD ŽUPANIJI


Split, 27. rujna 2012. - Na području Splitsko-dalmatinske županije planirano je da na 29 lokacija budu izgrađene vjetroelektrane ukupne snage oko 530 megavata i na 27 lokacija solarne elektrane ukupne snage 1.100 megavata, izvijestio je na današnjoj sjednici županijske skupštine ravnatelj Javne ustanove županijskog Zavoda za prostorno planiranje Niko Mrčić.
Mrčić je na skupštini predstavljao nacrt prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana te županije.

Istaknuo je kako je tim izmjenama i dopunama predviđena i lokacija za izgradnju termoelektrane na Peruči snage 400 megavata koja bi mogla biti stavljena u pogon u roku tri godine. Objasnio je kako će se ta termoelektrana nalaziti u blizini postojeće hidroelektrane Peruča.

"Planirana je i lokacija za izgradnju hidroelektrane Korita kod Trilja snage 600 megavata za čiju je gradnju potrebno više od pet godina", kazao je Mrčić. Dodao je kako je ukupna snaga svih vjetro i solarnih elektrana te termoelektrane i hidroelektrane koje se planiraju graditi na području Splitsko-dalmatinske županije, oko 2.600 megavata.

Objašnjavajući izmjene i dopune prostornog plana Mrčić je istaknuo kako je njima napravljen "značajan iskorak" u planiranju razvoja energetskog sektora u splitsko-dalmatinskoj županiji.

Mrčić je također rekao kako je izmjenama i dopunama prostornog plana splitsko-dalmatinske županije planirano oko 1.170 hektara površine za turističke zone, to jest za objekte ugostiteljsko-turističke namjene.

Po njegovim riječima planirana je i izrada posebne strateške procjene utjecaja na okoliš objekata koje se namjerava graditi na temelju izmjena i dopuna županijskog prostornog plana.

U vezi s predloženenim nacrtom prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana vijećnici su u raspravi poduprli zamisli iznesene u tom nacrtu ističući kako je riječ o dokumentu od prvorazredne važnosti za županiju jer će se za ostvarenje plana, po ulasku Hrvatske u EU, moći koristiti sredstva iz fondova EU.

Konačni prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije slijedit će nakon javne rasprave o nacrtu tog dokumenta. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi