ČETIRI ŽUPANIJE I FOND ZA ZOEU POTPISALI SPORAZUM O FINANCIRANJE CGO PIŠKORNICA


Sporazum za financiranje Centra za gospodarenje otpadom "Piškornica"

Sporazum za financiranje Centra za gospodarenje otpadom "Piškornica"

Zagreb, 05. rujna 2012. - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao je danas s čelnim ljudima četiriju županija Sporazum o ulaganju Fonda u pripremne radove za Centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske "Piškornica", pretovarnih stanica i sanaciju odlagališta na području Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Međimurske županije.

Sporazum su potpisali v.d. direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar, županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, župan Koprivničko-križevačke Darko Koren, župan Varaždinske županije Predrag Štromar te zamjenik župana Međimurske županije Matija Posavec.

Prema Sporazumu, Fond će osigurati stopostotna sredstva za financiranje preostalih pripremnih radova, izradu projektno-tehničke dokumentacije, izgradnju pretovarnih stanica, te radova na sanaciji odlagališta, priopćeno je danas iz Fonda.

Radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa nužnih za što bržu realizaciju regionalnog centra "Piškornica" te sanacije postojećih odlagališta i uspostave pretovarnih stanica, davanjem beskamatnih zajmova Fond će također financirati i otkupe zemljišta.

Predviđeno je da se do sredine 2013. godine preda aplikacija radi dobivanja sredstva za sufinanciranje izgradnje centra i sanacije postojećih odlagališta iz strukturnih fondova EU-a.

U sklopu uspostave integriranog sustava gospodarenja otpadom u sjeverozapadnoj Hrvatskoj uz centar za gospodarenje otpadom "Piškornica", koji se nalazi na području općine Koprivnički Ivanec, predviđena je i izgradnja šest pretovarnih stanica, od čega četiri veće na lokacijama Gubaševo (Zabok), Motičnjak (Varaždin), Jerovec (Ivanec) i Totovec (Čakovec), a dvije manje u Križevcima i Đurđevcu. Na lokacijama pretovarnih stanica nalazit će se reciklažna dvorišta odakle će se sakupljeni sortirani otpad specijalnim kamionima prevoziti u "Piškornicu" na daljnju mehaničko-biološku obradu.

Potpisnici Sporazuma, navodi se u priopćenju, iskazali su zadovoljstvo jer se realizacijom projekta osiguravaju pretpostavke za zbrinjavanjem otpada primjenom najviših tehničko-tehnoloških ekoloških standarda na dobrobit 550 tisuća stanovnika koji žive na području te četiri sjeverozapadne županije.

Potpisivanju Sporazuma nazočio je i direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) "Piškornica" Mladen Jozinović koji je prisutne informirao o trenutnim aktivnostima u svezi realizacije cjelokupnog projekta, navodi u priopćenju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi