NA DANAŠNJI DAN 25. 08. 1991. GODINE POČELA BITKA ZA VUKOVAR

Dogodilo se na današnji dan – 25. kolovoza

Počela Bitka za Vukovar - 1991.

Vukovar je na današnji dan napadnut zajedničkom akcijom tzv. JNA i srpskih sastava iz sela koja su okruživala Vukovar (Borovo Selo, Bršadin, Pačetin, Trpinja).
  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: hrvatski-vojnik.hr
  • Petak, 24.08.2012 23:10
Današnji dan smatra se službenim danom početka Bitke za Vukovar, jer su na taj dan snage tzv. JNA iz vojarne u Vukovaru i postava u Borovu Sela, zajedno s pripadnicima pobunjenih srpskih sastava iz okolnih sela (Bršadin, Pačetin, Trpinja), krenule u napad na grad Vukovar i Borovo Naselje. Napadači su pri tim napadima po procjeni branitelja ostali bez nekoliko tenkova i transportera. Na Sajmištu su branitelji uništili jedan, a onesposobili tri tenka, dok su dva kamiona tzv. JNA zapaljena.
Događaji na današnji dan predstavljali su početak nastojanja tzv. JNA da zauzme Vukovar. Zrakoplovi JNA napali su hrvatske položaje na silosu Đergaj te kod Opatovca s 30 raketa zrak-zemlja, dok su se artiljerijom priključili pobunjeni Srbi iz Borovog Sela, Bršadina, Trpinje i vukovarskog naselja Petrove Gore.
Bitka za Vukovar bila je najveća Bitka u Domovinskom ratu. Opsada grada trajala je gotovo 3 mjeseca i na kraju je angažirala ogromnu neprijateljsku silu, po nekim procjenama i do 80,000 vojnika. Pothvat vukovarskih branitelja predstavljalo je upravo to zadržavanje velike neprijateljske vojske na tri mjeseca, što je omogućilo ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu. U konačnici je ispalo da je Bitka za Vukovar bila time ključna za cjelokupnu obranu Hrvatske.

Primjedbe

Popularni postovi