KRONIKA HRVATA U BiH - LIPANJ/SRPANJ 2012.

Crkvena zbivanja u BiH - pripremio msgr. Ivo Tomašević

  • Autor 
  • Nedjelja, 08 Srpanj 2012 23:13
  • Veličina slova smanji veličinu slova smanji veličinu slova povećaj slova povećaj slova
  • Printaj
  • E-mail
  • Podijeli
  • Komentiraj prvi
Ocijeni
(0 Glasa/-ova)
Na poziv Paneuropske radne grupe Europske pučke stranke (EPP), mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine boravio je u radnom posjetu Europskom parlamentu i drugim europskim institucijama u Strasbourgu.

U prigodnom predavanju, održanom 3. srpnja pred zastupnicima Europskog parlamenta, biskup Komarica je podsjetio na aktualnu nezadovoljavajuću društvenu, političku, pravnu i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini 16 godina nakon završetka rata i ilustrirao tu tvrdnju nizom konkretnih podataka.
Pozvao je europske zastupnike da se odlučnije i zajedničkim snagama založe za konačno temeljito ozdravljenje ove „opasne rane“ na tijelu europskog kontinenta i tako ne dopuste da BiH bude u jednom ponovljenom izdanju moguća tragična sudbina cijelog kontinenta, kao što je to bila prije nepunih 100 godina. Biskup Komarica se susreo i s veleposlanicom Republike Hrvatske pri Vijeću Europe gđom Anicom Djamić i veleposlanikom Bosne i Hercegovine gosp. Zdenkom Martinovićem. Osim sa zastupnicima Europskog parlamenta, predsjednikom Suda i domaćim diplomatskih predstavnicima, biskup Komarica se susreo i s mjesnim nadbiskupom, mons. Jean-Pierrom Gralletom, O.F.M., te s članovima Stalne Misije Svete Stolice pri Vijeću Europe mons. Aldom Giordanom i mons. Slađanom Ćosićem, svećenikom Vrhbosanske nadbiskupije.
Na svetkovinu svetih Petra i Pavla, 29. lipnja, tijekom Misnog slavlja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić najavio je pripravu za održavanje Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. „Glavni naslov naše Sinode je u duhu apostolskih Prvaka i poziva Petra naših dana pape Benedikta XVI., koji cijelu Crkvu poziva na put nove evangelizacije. Stoga je geslo priprave i proslave Sinode upravo u tom duhu: „sve obnoviti u Kristu“(usp. Ef 1, 10). Nakon ratnih stradanja i poratnih nastojanja, osjećam potrebu zajednički tražiti rješenja kako bi ova izranjena mjesna Crkva vrhbosanska pronašla snagu i radosnu nadu za ostanak i opstanak na ovim prostorima”, napisao kardinal u svom pismu pozivajući, svećenike, redovnike, redovnice i sve druge vjernike na žarku molitvu naslovniku Vrhbosanske nadbiskupe Presvetom Srcu Isusovu i suzaštnicima Bezgrješnom Začeću Blažene Djevice Marije i sv. Josipu za uspješnu pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.
Na svetkovinu svetih Petra i Pavla, u petak 29. lipnja, u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve na večernjoj Svetoj misi biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić podijelio je sveti red prezbiterata dvojici kandidata Hercegovačke franjevačke provincije i jednom biskupijskom kandidatu. Biskup Perić je u homiliji govorio o evanđeoskoj zgodi (Mt 14,24-33), u kojoj se Isus povukao na molitvu, a apostoli su doživjeli „protivan vjetar“ na Genezaretskome moru. Naglasio je da su i novoređenicima, kao i sv. Petru, upućene Isusove riječi: „Samo hrabro! Ja sam, govori Gospodin. Ne bojte se!“. Istoga dana biskup Komarica zaredio je u katedrali sv. Bonaventure đakona vlč Antu Vidovića za svećenika Banjolučke biskupije. Biskup Komarica je u uvodu pozdravio sve nazočne, na poseban način ređenika Antu i njegovu rodbinu pristiglu iz livanjskog kraja, te je podsjetio da neki od svećenika na taj dan slave okrugle obljetnice svoga svećeničkog ređenja, a među njima je i sam biskup Komarica koji je obilježavao 40. obljetnicu svoga misništva.
U Duhovno-obrazovnom centru Emaus u Potocima kod Mostara održan je od 1. do 4. srpnja 2012. drugi turnus duhovnih vježbi za svećenike Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije. Voditelj ovih duhovnih vježbi pod naslovom Isus - silan na djelu, bio je biskup Perić koji je održao 11 duhovnih nagovora. Sudjelovala su dvanaestorica svećenika, a dnevni program sastojao se od jutarnje i večernje molitve Časoslova, zatim slavljenja svete Mise, pobožnosti i duhovnih nagovora s mogućnošću razgovora.
Od petka 29. lipnja popodne do nedjelje 1. srpnja na Humcu kod Ljubuškog održana je proslava 20 godina postojanja Franjevačke mladeži – Frame u Bosni i Hercegovini. To je bio ujedno i 1. nacionalni susret Frame u BiH. Središnje Misno slavlje predvodio je kardinal Puljić, a suslavili su franjevački provincijali iz Mostara i Sarajeva fra Ivan Sesar i fra Lovro Gavran te svi duhovni asistenti Frame. Slavlju su nazočile i provincijske predstojnice Školskih sestara franjevki iż Sarajeva i Mostara s. Ivanka Mihaljević i s. Franka Bagarić.
I ove godine na Prvu nedjelju u mjesecu srpnju okupile su se tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i šire kod groba Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini nedaleko od Prozora. Dio njih, a posebno mladi pješačili su do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete mise. Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema legendi najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa koji ju je, nakon što ga je ponovno odbila, u bijesu usmrtio. Na njezinu grobu nalazi se veliki kameni stećak, a pored njega brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.
U župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama kod Brčkog Misnim slavljem 30. lipnja završen je šestodnevni ekumenski kamp „Friedensgrund BiH“ pod geslom „Različitost obogaćuje“. Nakon jutarnje molitve u duhu ekumenske zajednice Taize, Misu je predslavio voditelj vlč. Vlatko Rosić. „Svjedočanstvo vjere daju ovi mladi katolici i pravoslavci koji su došli svjedočiti u ovu duhovnu oazu gdje se obogaćuju posebno ljubavlju jednim prema drugima. U kampu su osnaženi i stekli su duhovnu snagu kako bi svjedočili i ispovijedali Isusa Krista u svojoj župi ili parohiji“, kazao je vlč. Rosić te podsjetio da su mladi i voditelji kampa pripremili prigodan program za posjetitelje kampa te kroz ples, igre, izlaganje iskustava te prezentacijom u slikama, pokazali što su radili i naučili proteklih dana. Ovaj ekumenski kamp je šesti po redu Friedensgrund BiH koji organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ uz svesrdnu pomoć biskupije Hildesheim i biskupije Limburg te u suradnji sa župom Rođenja Blažene Djevice Marije u Ulicama i župnikom fra Antom Tomasom.
RV (pripremio: msge Ivo Tomašević)
Zadnji put izmjenjeno Nedjelja, 08 Srpanj 2012 23:58

Primjedbe

Popularni postovi