GDJE SU SE SKRILE USTAŠE?

Piše: Media Servis/I.M.
ponedjeljak, 6.8.2012. 09:27
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Pet privedenih zbog ustaških obilježja; Thompson pozdravio 70 tisuća ljudi u Čavoglavama: Za dom spremni!
Foto: Bruno Konjević/Cropix
HRVATSKA je jučer proslavila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja, a na svečanosti u Kninu sudjelovao je cijeli državni vrh. Braniteljima su zahvalili na pobjedi i čestitali jedan od najvećih dana hrvatske povijesti. Predsjednik Ivo Josipović pritom je izjavio da je Hrvatska pobijedila u ratu, ali da treba pobijediti i u miru i pružiti ruku građanima srpske nacionalnosti.

Na proslavi u Kninu sudjelovao je i predsjednik nevladine organizacije Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Bio je to prvi put da je na proslavi bio i netko od predstavnika srpske nacionalne manjine. Na pitanje je li za njega Oluja legitimna akcija, Džakula je rekao da će legitimitet biti puno veći kada sve žrtve dobiju svoj pravi pijetet.
"Tijekom održavanja javnog okupljanja povodom proslave i obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu, gdje je bilo nazočno oko 4.000 posjetitelja, zabilježen je jedan prekršaj iz zakona o javnom okupljanju", izvijestili su iz PU šibensko-kninske.

Policija u Čavoglavama uočila samo pet osoba s ustaškim obilježjima


Proslava Dana pobjede održala se i u Čavoglavama gdje se okupilo 70 tisuća ljudi. Thompson je okupljene pozdravio sa: "Za dom spremni!". Policija je priopćila kako incidenata nije bilo. Svega pet osoba je privedeno zbog isticanja simbola neprimjerenog sadržaja - ustaških obilježja.
"Pet osoba je zatečeno kako nosi oznake ili druga obilježja kojima se poziva na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti, kao i dva prekršaja ove naravi regulirana zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, uz još tri prekršaja protiv javnog reda i mira", stoji u izvješću PU šibensko-kninske.

Tijekom okupljanja u Čavoglavama policija je kod osam osoba pronašla manje količine "trave". Zaplijenjeno je ukupno 4,6 grama marihuane te sedam jointova s mješavinom duhana i marihuane ukupne težine 6,1 grama. Čekaju ih kaznene prijave zbog posjedovanja droge.

17. obljetnica - drugi dan Oluje: "I već 6. kolovoza ujutro mi smo vladali Petrinjom, oko 12 sati vladali smo Kostajnicom, oko 20 uvečer bili smo u Glini"

Vojno redarstvena akcija Oluja, prije 17 godina, Hrvatskoj je omogućila apsolutnu slobodu. Nakon što je oslobođen Knin, slijedio je nastavak akcije za oslobođenje ostalih okupiranih dijelova Hrvatske, ali prethodili su mu gubitci.

U Petrinji je tada poginulo 18 hrvatskih branitelja. Izgubljeno je pet tenkova i nekoliko transportera. General Petar Stipetić iz Osijeka je tada prebačen na sektor Sjever koji je objedinjavao Zagreb i Bjelovar. Do promjene zapovjedništva došlo je zbog zastoja operacije u sektoru Petrinja, prisjetio se Stipetić i rekao da je to tada bila isključiva greška zapovjednika koji je promijenio planove.

Stipetić je odmah promijenio taktiku, nakon čega je Oluja počela nizati uspjehe. "I već 6. kolovoza ujutro mi smo vladali Petrinjom, oko 12 sati vladali smo Kostajnicom, oko 20 uvečer bili smo u Glini. Druga gardijska presjekla je komunikaciju Glina - Dvor na Uni čime je zapravo operacija na sektoru sjever bila i okončana", prisjetio se.

Sutradan, 7. kolovoza, oslobođeni su Turanj i Tušilović, a građani Karlovca su nakon četiri godine dočekali mir.

Primjedbe

Popularni postovi