ŽEJLKO KOMŠIĆ OD JUČER NIJE ČLAN SDP-a BiH

Piše: Dejan Jazvić/VLM

Željko Komšićod jučer više nije član SDP-a BiH. Pismeno je zatražio od predsjednika svoje temeljne stranačke organizacije, one u općini Novo Sarajevo, da bude brisan iz evidencije članstva u SDP-u.Ovakav epilog Komšićeve političke karijere u SDP-u nije iznenađenje. Upućeni tvrde kako Komšić već duže vrijeme nije u dobrim odnosima s nekim od najutjecajnijih kadrova stranke, poput Damira Hadžiža, a kako doznajemo, Komšić se nije slagao s politikom koju je stranka provodila zadnje dvije godine.
Neslaganje sa sporazumom SDP-a, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i SBB-a vezano uz provedbu presude Sejdić i Finci samo je formalni povod, a neki će kazati i kap koja je prelila čašu i dovela do Komšićeve odluke o napuštanju stranke. Njegov definitivni razlaz s aktualnim rukovodstvom SDP-a nagoviješten je još u ožujku ove godine. Tada je Komšić podnio ostavku na sve funkcije u stranci, izrazivši otvoreno nezadovljstvo učincima prvih godinu dana vladavine koalicije predvođene SDP-om. Nakon maratonske sjednice stranačkog predsjedništva ipak se predomislio i odlučio ostati na poziciji potpredsjednika SDP-a i člana glavnog odbora stranke. Čak je najavio da će se na idućem kongresu kandidirat i za predsjednika SDP-a.
-Ja ću ići do kraja i kandidirat ću se za predsjednika SDP-a na idućem kongresu, mada mi to nije bila nakana - kazao je tada Komšić, dodajući kako je stranci potrebna “unutarnja reforma”. Danas je očito da Komšić neće ići do kraja i da neće biti predsjednik SDP-a. Iako je uživao ogroman ugled u stranci, ali i među biračima SDP-a (kao kandidat za člana Predsjedništva BiH osvojio više glasova nego stranka na općim izborima), Komšić nije mogao računati na značajniju potporu u rukovodstvu SDP-a. Sarajevski ogranak stranke, koji vodi Lagumdžijin blizak prijatelj i Komšićev glavni oponent Damir Hadžić, očito nije ostavio prostora za veći utjecaj aktualnog člana Predsjedništva BiH. Komšić je djelomično i sam kriv, jer je zbog angažmana u Predsjedništvu BiH zanemario rad u stranci.
Zvuči apsurdno, ali Komšićev pad u SDP-u počeo je onog trenutka kada je prvi put izabran za člana Predsjedništva BiH. Te 2006. godine Komšić je imao vjerojatno najveći utjecaj u sarajevskom Županijskom odboru stranke. Iza sebe je imao dva mandata općinskog načelnika, mandat veleposlanika BiH u Beogradu i što je za njegovu biračku bazu vrlo bitno, ratnu karijeru Hrvata nagrađenog “zlatnim ljiljanom”. S takvom prošlošću, bez korupcijskih afera, propalih projekata, Komšić je bio idealan za predsjedničkog kandidata. No, stranačku poziciju “prvog do Lagumdžije” preuzeli su neki drugi.

Primjedbe

Popularni postovi