TRAJE BITKA SDP-a i HNS-a ZA MILIJARDU KUNA IZ FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA


SDP i HNS u bitki za milijardu kuna iz Fonda za zaštitu okoliša

Zagreb, 13. srpnja 2012. - Prebacivanjem novca Fonda u Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo okoliša ostalo bi bez glavne financijske poluge, piše Večernji list.

Nakon što je u nedavnoj izjavi za tjednik Forum prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio razdvajanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čini se da je na pomolu novi sukob između HNS-a i SDP-a. Naime, Čačićeva izjava da bi postojeći Fond trebao biti razdvojen na dva manja – jedan za ekologiju i drugi za energetiku – izazvala je burne reakcije u stručnoj javnosti, ali i otvoreno negodovanje među dužnosnicima Ministarstva zaštite okoliša, koje je pod kontrolom SDP-a, navodi Večernji list.

Iako u toj stranci službeno ne žele komentirati tu Čačićevu izjavu, neslužbeno se može doznati da je SDP-u, pa i resornom ministru Mihaelu Zmajloviću, neprihvatljiva bilo kakva podjela Fonda. U HNS-u, pak, također neslužbeno ističu da je postojeća situacija u Fondu neodrživa te da golema sredstva namijenjena projektima energetske učinkovitosti zbog toga stoje neiskorištena. Iako i jedni i drugi negiraju sukob, očito je da dvije vladajuće stranke imaju različite poglede na način upravljanja tom financijskom institucijom koja raspolaže s gotovo milijardu kuna godišnje.

Dapače, već gotovo šest mjeseci traje nadmetanje predstavnika tih dviju stranaka, odnosno njihovih ministarstava za nadzor nad Fondom. Iako su mediji u prošlosti izvještavali o sukobu Čačića s Davorom Škrlecom, bivšim pomoćnikom bivše ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, zbog imenovanja Josipa Jambrača (HNS) na poziciju zamjenika ravnatelja Fonda, izvori njihova sukoba zapravo su bili dublji. Kako je energetska obnova zgrada jedan od ključnih Čačićevih projekata, a odvija se pod kapom Ministarstva graditeljstva, koje također vodi haenesovac Ivan Vrdoljak, Čačić je želio za te projekte iskoristiti i novac iz Fonda namijenjen za projekte energetske učinkovitosti. Za tu namjenu u ovogodišnjem poslovnom planu Fonda rezervirano je oko 170 milijuna kuna, a kako ima i znatna količina neiskorištenih sredstava iz prošlih godina, pretpostavlja se kako Fond trenutačno za te projekte raspolaže sa 280 milijuna kuna.

Da bi ih iskoristio, HNS je tražio da svog predstavnika u Upravnom vijeću Fonda, uz predstavnike Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša, dobije i predstavnik Ministarstva graditeljstva, uz argumentaciju da su dva potonja resora u doba osnivanja Fonda bila u sklopu istog ministarstva. Mirela Holy i Škrlec te su zahtjeve protumačili kao pokušaj HNS-a da institucionalnim putem preuzme kontrolu nad Fondom, čime bi Ministarstvo zaštite okoliša zapravo ostalo bez svoje glavne financijske poluge. Upravo je zato taj zahtjev odbijen te su loši odnosi između Čačića i M. Holy produbljeni. Ipak, odlaskom M. Holy i Škrleca situacija se promijenila, ali ni novi ministar Zmajlović, čini se, nije sklon podržati razdvajanje Fonda. Što će se dogoditi bude li Čačić i dalje inzistirao na tim idejama, zasad nitko ne želi prognozirati, no sugovornici Večernjeg lista iz SDP-a smatraju da bi to bio štetan potez.

– Nema sumnje da Fond ima teškoća i da se projekti ne pokreću, no zar će se to riješiti podjelom? Zamislite samo koliko bi vremena trebalo dok bi se ti novi fondovi ustrojili, ekipirali i stekli potrebne akreditacije. Prošao bi gotovo cijeli mandat, a i u javnosti bi cijela priča vjerojatno bila okarakterizirana kao podjela po stranačkoj liniji – kazao je jedan visoki dužnosnik iz vladajuće koalicije. [Večernji list]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi