OD VLADE POTPOMOGNUTA MEDIJSKA OPLODNJA MUĆAKA

Vlada Zorana Milanovića prihvaća sugestije svih centara moći, samo ne Vatikana

Katolička crkva trn u oku vlasti

Vlada Zorana Milanovića prihvaća sugestije svih centara moći, samo ne Vatikana

Na odluke Vlade ne utječe činjenica što su većina građana Republike Hrvatske deklarirani katolici. Pritisci izvana Vladi tek predstavljaju problem kada se radi o katoličkoj crkvi jer ostale sugestije koje su dolazile iz drugih centara moći prihvaćalo se bespogovorno.
  • Autor: Marko Šuto|
  • Photo: Pixsell |
  • Četvrtak, 12.07.2012 22:17
Hrvatskoj vladi su Katolička crkva i njezini predstavnici očito veći trn u oku nego što se moglo očekivati. Novoimenovani apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico nije još ni tjedan dana na toj značajnoj funkciji, a već ga iz Vlade prozivaju.
Naime, u četvrtak 12. srpnja posjetio je predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića te se u Nadbiskupskom domu u Đakovu, prvi puta po dolasku u Hrvatsku, susreo s predstavnicima medija.
Hrvatsku kao većinski katoličku zemlju naziva izrazito važnom Svetoj Stolici, a istaknuo je:
- Pomalo mi je žao što sam ovdje u trenutku delikatnih odnosa između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti. No, posao je apostolskoga nuncija promicati dobre odnose između nositelja lokalne crkvene vlasti i političkoga života.
Nije se dugo čekala reakcija iz Vlade. Premijer Zoran Milanović odgovara:
- Vjerujemo da je ovaj Zakon human i progresivan. Žao nam je ako nekoga to vrijeđa, ali ovo je naš program. I ovo je dio programa koji smo najavili i koji provodimo, bez želje da ikoga ponizimo i da bilo koju vrijednost, ako hoćete i biblijsku, stavimo u drugi plan.
Nakon ove izjave Jutarnji list objavio je i neslužbene reakcije iz redova bliskih Vladi:
- Radi se o prvoj izjavi jednog stranog ambasadora u Hrvatskoj i u njoj traži da Vlada, koja je izabrana na izborima, koja je dobila mandat od naroda i kojoj je novi Zakon o MPO-u bio dio programa, odgodi donošenje tog Zakona! Nevjerojatno! Poručujemo nunciju da je ustavni rok za završetak rada Sabora 15. srpnja i da će Zakon o MPO-u do tada biti izglasan.
Vjerojatno je ovaj drugi glas iz Vlade u pravu i zakon će zaista tada biti izglasan. No, to je samo pokazatelj koliko je Vladi Zorana Milanovića doista stalo do mišljenja naroda i koliko osjećaju duh naroda. Na njihove odluke ne utječe činjenica što su većina građana Republike Hrvatske deklarirani katolici. Pritisci izvana Vladi tek predstavljaju problem kada se radi o katoličkoj crkvi jer ostale sugestije koje su dolazile iz drugih centara moći prihvaćalo se bespogovorno. Već unaprijed poznavajući ishod glasanja, Vlada se zapravo stavlja u neugodnu situaciju. Skup referendum nas čeka zasigurno. Rezultat tog referenduma će vjerojatno srušiti zakon o MPO-u. Nameće se pitanje zašto Vlada onda inzistira na hitnom donošenju ovog zakona. Razlog je možda očigledan – jeste li čuli što novo o Ratku Čačiću?

Primjedbe

Popularni postovi