METKOVCI PROSVJEDOVALI PROTIV IZGRADNJE HE DUBROVNIK 2


Prosvjed protiv izgradnje HE Dubrovnik 2

Prosvjed protiv izgradnje HE Dubrovnik 2

Metković, 23. srpnja 2012. - Metkovci su jučer prosvjedovali protiv odluke o izgradnji hiodroelektrane Dubrovnik 2. "Hrvatska Vlada žrtvuje poljoprivredni potencijal Doline Neretve kako bi zaradila", poručuju udruge te upozoravaju na kobne posljedice kojima bi Neretva u godinu dana mogla izgubiti šest miljardi kubika vode.

"Kad su projekti dobri, vi se ne možete obraniti od financijskih institucija koje nude sredstva, a ovo nije dobar, ovo je izvanredan projekt", kaže prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

Izvanredan projekt Hidroelektrane Dubrovnik 2 vrijedan je 170 milijuna eura, prema mišljenju Čačića.

No tako ne misle u građanskoj inicijativi Spasimo dolinu Neretve koja upozorava na katastrofalne posljedice: uništavanje poljoprivredne proizvodnje, flore i faune. Godišnje se ovdje proizvodi 80 tisuća tona voća odnosno oko 500 milijuna kuna vrijednih proizvoda, među kojima najviše mandarina. "Samo jednim potezom Vlada sve to svjesno žrtvuje", smatra Nikola Grmoja iz građanske inicijative.

"Mislim da prvom potpredsjedniku Vlade gori pod nogama, da nijedan od projekta u koje je krenuo nije realizirao i jednostavno on nešto treba napraviti i krenuo je u taj projekt, a bez da gleda kakve će taj projekt imati posljedice na dolinu Neretve", naglašava Grmoja.

Projekt koji su prošli tjedan potpisom zapečatili Čačić i premijer Republike Srpske, Aleksandar Džombić ključan je za dovršetak 'Gornjih horizonta', napominje Ana Musa iz Eko udruge Lijepa Naša.

Musa smatra da je projekt katastrofa za Metković i okolicu, a njime se kroz nove hidroelektrane u Republici Srpskoj traži izlaz za miljarde kubika vode godišnje. Jedini izlaz je tunel prema Jadranskom moru, zato je hrvatski potpis ključan i to se mora zaustaviti, zaključuje Musa.

"Na Ušću Neretve mi nećemo imati čak niti biološki minimum slatke vode, a posljedice tog prevođenja vode se već sada vide. To što su srdele i lignje u Neretvi to se nikada nije događalo kroz povijest. Dovršetkom ovih hidroelektrani Neretva će imati još 6 milijardi kubika vode manje tijekom jedne godine", naglasila je Musa.

Metkovci pozdravljaju odluku predsjednika Predsjedništva BIH Bakira Izetbegovića, koji je odluku Čačić-Džombić ocijenio protuustavnom, a Čačića pozivaju da još jednom razmisli.

Podsjetimo kako iz HEP-a opravdavaju projekt navodeći da je hidroelektrana rješenje za napajanje strujom cijelog Dubrovnika.

Vrijednost hidroelektrane isplatila bi se za 20-ak godina, a godišnja zarada bila bi 60 milijuna kuna. [MEDIA SERVIS]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi