LOŠA ENERGETSKA POLITIKA UNIŠTAVA DELTU NERETVE


WWF: Loša energetska politika uništava deltu Neretve

WWF: Loša energetska politika uništava deltu Neretve

Zagreb, 24. srpnja 2012. - Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode - WWF upozorila je danas da bi gradnja planiranih hidroelektrana u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (HE Dubrovnik II, Dabar-Gornji Horizonti i HE Ombla) imala negativne posljedice za sliv i deltu Neretve te lokalno stanovništvo koje živi uz rijeku.

Iz WWF-a upozoravaju kako je ovaj projekt izgradnje hidroelektrana potrebno gledati u kontekstu šire regije, cijele istočne Hercegovine do Malostonskog zaljeva koji kao veliki zahvat crpi i koristi vodu iz sliva Neretve i preusmjerava ju u sliv Trebišnjice, a potom značajne dijelove voda Trebišnjica koje otječu u pravcima Popovog polja, Omble, Malostonskog zaljeva i delte Neretve preusmjerava na HE Dubrovnik II.

"Po zadnjim planovima iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice preusmjeravala bi se ogromna količina vode, veća nego što je cijeli protok Neretve u Mostaru, što znači da će predloženi projekti imati drastični utjecaj na hidrologiju i ekologiju područja s pogubnim posljedicama po lokalno stanovništvo kako u Hravtskoj tako i u BiH", rekao je lokalni koordinator WWF-a u BiH Zoran Mateljak dodavši da će, ukoliko se ovi projekti ostvare, prouzrokovati zaslanjenje delte Neretve i potpuni nestanak poljoprivredne proizvodnje u toj regiji.

Predsjednik zadruge branitelja Modro Zelena iz Metkovića Nebojša Jerković upitao je hrvastku vladu je li im važnija financijska korist kroz turističke kapacitete koje planiraju izgraditi u dolini Neretve ili budućnost i opstanak stanovništva tog kraja koji žive od poljoprivrede.

"Poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve od koje živi 20 tisuća stanovnika tog kraja ovisi o vodnom režimu koji uvjetuje Neretva, a podzemne vode koje prihranjuju rijeku ugrožene su predloženim projektima koji bi smanjili dotok slatke vode u poljoprivredno tlo", rekao je Jerković dodavši da bi nedostatak slatke vode u tlu uzrokovao zaslanjenje i nepovratno uništenje poljoprivrednih površina, posebice polja mandarina, u donjem toku Neretve.

Irma Popović Dujmović iz WWF Mediteranskog programa istaknula je da Hrvatska ne brinući se za opstanak i očuvanje Neretve krši niz međunarodnih konvencija o zaštititi svjetskih prirodnih vrijednosti, njih osam, među kojima je i Ramsarska konvencija. Dodala je da se ovi projekti izgradnja hidroelektrana pokušavaju izvesti prije prihvaćanja Plana upravljanja slivovima Neretve i Trebišnjice, koji bi trebao postaviti temelje za upravljanje prekograničnih vodnih resursa.

"Hrvatska direktno krši i temeljne odredbe Okvirne direktive o vodama, o postizanju dobrog stanja vode te o zaustavljanju daljnjeg pogoršanja stanja rijeka", rekla je Popović Dujmović napomenuvši da bi za ostvarenje ovog velikog planiranog projekta vlade RH i BiH morale izraditi Stratešku procjenu utjecaja na okoliš.

WWF je pozvao vlade RH i BiH da zaustave planirane projekte dok se ne izradi zajednička Strateška procjena utjecaja na okoliš planiranih projekata te završi i usvoji Plan upravljanja Neretve i Trebišnjice. Smatraju i da uspješnost spomenutih projekata ovisi o pozitivnoj ocijeni javnosti i europskih institucija na koje će, kažu, apelirati u naredno vrijeme.

WWF je jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode, sa oko pet milijuna pristaša. Misija im je zaustaviti propadanje zemljina prirodnog okoliša i očuvanje svjetske biološke raznolikosti te promocija smanjenja zagađenja i rasipne potrošnje. [H]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Primjedbe

Popularni postovi