OTVORENO PISMO UDRUGE 'POMAK' IVI JOSIPOVIĆU

Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Vlade RH i cijenjeni gospodine predsjedniče Sabora RH,
s velikim zanimanjem i odobravanjem pratili smo polaganje vijenca ispred spomenika žrtvama Križnog puta u Teznom. Pratili smo prethodne objave oko te teme i bili smo iskreno i ugodno iznenađeni onako odvažnim izjavama koje ste pred medijima dali tim povodom.
Budući da ste sva trojica najviši dužnosnici hrvatskog naroda i države pretpostavljamo da ste unaprijed pripremili izjave, da ste o njima dobro promislili i da ste svjesni veličine i težine toga odvažnoga koraka.
Kao nitko do sada, Vi ste pred svom javnošću priznali zločine koje je partizanska vojska počinila nad Hrvatima. Vi ste izbjegavali riječ Hrvati, ali ste umjesto imena svog naroda koristili naziv “Žrtve Križnoga puta”. I sami znate da se ovdje radilo o hrvatskim žrtvama, a ne o pripadnicima neke nepoznate ili miješane vojske ili civila.
U svojoj ste izjavi, gospodine Milanoviću, naveli da se radilo o ratnim žrtvama i istaknuli ste da su pobijeni bez suda, a i da im se sudilo nisu smjeli biti pobijeni samo zato jer su pripdanici druge vojske, da je među ubijenima bilo i civila i djece.
Uvjereni smo da ste kao osoba govorili iskreno, no ono na što Vas upozoravamo i ono što moramo postaviti u kontekst Vaše službe i kontekst povijesne težine Vaših riječi.
Gospodine predsjedniče Milanoviću, Vi ste govorili o ratnom zločinu? Pitamo se je li to namjerna formulacija ili je riječ o pogrješci. Samo da Vas podsjetimo, rat je završio dana 8. svibnja 1945., a zločini, pokolji su se dogodili nakon toga. Mišljenja smo dakle da se vjerojatno ne može govoriti o ratnim zločinima, nego o pokolju civila, odnosno civilnih zarobljenika. Možda nismo u pravu što se tiče preciznosti naziva, ali svakako se u ovom slučaju radi o najvećem poslijeratnom zločinu za koji je odgovorna partizanska vojska.
Poštovana gospodo. Uvjerni smo da su Vaše riječi iskrene i da ste kao demokratski izabrani službenici svojeg naroda konačno odlučili preuzeti odgovornost u okviru vlastitih kompetencija te djelotvorno pokazati da ove riječi nisu obične ispraznice, da niste zarobljeni osobnom obiteljskom prošlošću i da ste spremni učiniti sve da konačno humanost pobijedi nad ideologijom diktature i zatiranja istine.
U tome smislu očekujemo od Vas da konačno ozbiljno pokrenete sudske ili druge odgovarajuće postupke protiv počinitelja, odnosno onih koji te zločine u javnosti negiraju, omalovažavaju ili čak još uvijek se pozivaju na ideologiju koja je bila odgovorna za te strašne pokolje nad Hrvatima i Hrvaticama.
Očekujemo od Vas kao slugu hrvatskog naroda i demokratski legitimiranih predstavnika da kao dokaz iskrenosti odmah pokrenete sve neophodne korake da bi se sa svih javnih mjesta u Republici Hrvatskoj uklonili nazivi ulica i trgova koji svojim nazivom odaju počast počiniteljima tih zločina, prije svega imena glavnog naredbodavatelja i komunističkog diktatora Josipa Broza Tita.
Očekujemo od Vas da zabranite svako veličanje i javno isticanje simbola komunizma kao simbola koji su ideološki bili podloga za ove pokolje.
Poštovana gospodo predsjednici, uvjerni smo da ćete, sukaldno Vašoj državničkoj odgovornosti i vašem demokratskom nazoru, učiniti sve da Vaše riječi žaljenja ne ostanu samo puka forma za medije i obična ispraznica bez imalo sadržaja, ali time pune sarkazma.
Uvjereni smo da biste ovakvim koracima razuvjerlili sve one koji su mišljenja da ste Vi kao demokratski izabrani predstavnici naroda, samo formalno demokrati, a da se još uvijek u Vašim djelima i nazorima kriju natruhe komunističkog ideološkog totalitarizma.
Sigurni smo da ćete konačno napraviti pomak i svojim djelima uspostaviti most pomirbe i zacjeljivanja dubokih rana u hrvatskom narodu. Ukoliko to ne poduzmete uvjereni smo da ćete time samo pokazati da je javna isprika i žaljenje u stvari bilo još veće ruganje žrtvama, a vaše suze da su bile samo krokodilske suze.
Sve dok hrvatski trgovi i ulice nose ime komunističkog zločinca i glavnog naredbodavatelja ovih pokolja narod će s pravom smatrati da se Vi kao njegovi predstavnici još samo izrugujete žrtvama. Uvjereni smo da ćete smoći snage i u interesu hrvatskog naroda, svih žrtava i pomirbe napraviti ove konkretne korake.
Vrijeme je da grobove svih žrtava prekrije mir, a u Vašim rukama je vijenac, cvijet mira. Očekujemo konkretne korake i želimo Vam mnogo odlučnosti i snage u provedbi Vaše vlastite ideje o pomirbi i žaljenju svih nevinih žrtava.
Pomak – udruga za aktivno oblikovanje demokracije
U Zagrebu, dana 17. svibnja 2012.

Primjedbe

Popularni postovi