KUHA (LI) SE NOVI RAT NA BALKANU?

Na Balkanu se "kuha" još jedan rat

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor: HINA
Objavljeno: 25. svibnja 2012.
 
»Nikolić utjelovljuje najgori oblik srbijanskog nacionalizma čiji su ideološki korijeni u četništvu«, navodi list
WASHINGTON – Na Balkanu se »kuha« još jedan rat i pobjeda ultranacionalista Tomislava Nikolića nad liberalnim, proeuropskim Borisom Tadićem na srbijanskim predsjedničkim izborima mogla bi uvući Balkan u nove etničke sukobe, piše u petak kolumnist konzervativnog američkog dnevnika The Washington Times, Jeffrey Kuhner.
»Nikolić utjelovljuje najgori oblik srbijanskog nacionalizma čiji su ideološki korijeni u četništvu«, navodi list i podsjeća da je novoizabrani predsjednik Srbije otvoreno podupirao okrutne ratove protiv Hrvatske, BiH i Kosova.U Hrvatskoj je bio pripadnik dobrovoljačkih srbijanskih odreda koji su nosili četničke uniforme, zalagale se za ultranacionalističku ideologiju i provodile sustavna ubojstva i uništavanje, poput onih u Vukovaru i na Ovčari.
»To što se Nikolić hvali sudjelovanjem u takvim strahotama sramota je za srpski narod. On je bio pripadnik vojnih jedinica koje su počinile nezamislive ratne zločine«, ističe Kuhner.Portretirajući Nikolića kao »populista« i »tvrdolinijaškog srbijanskog nacionalista«, komentator The Washington Timesa podsjeća da je podupirao genocidni projekt Beograda, da je bio potpredsjednik Radikalne stranke u vrijeme dok ju je vodio »omraženi« Vojislav Šešelj i da je pozivao na protjerivanje nesrpskog stanovništva s Kosova i velikih dijelova BiH i Hrvatske.
Godine 1999., nastavlja Kuhner, Nikolić je bio zamjenik premijera u vladi srbijanskog vlastodršca Slobodana Miloševića i dok je NATO bombardirao Srbiju, zajedno s radikalima pokrenuo je »konačno rješenje: uništenje etničkih Albanaca na Kosovu«.Opisujući Nikolićev odnos prema Zapadu, list piše da Nikolić optužuje SAD za sve teškoće Srbije i da se radi o pravoslavnom slavofilu koji želi bliskije odnose s Moskvom.
»Obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolić želi oponašati vlast u Kremlju i proširiti utjecaj Moskve na Balkanu«, piše list i dodaje da je u prošlosti predlagao da Srbija postane ruska gubernija.Kuhner zaključuje da Nikolić nije srbijanski patriot, nego radikalni nacionalist koji prijeti regionalnoj sigurnosti, jer nije napustio san o Velikoj Srbiji, nego samo tvrdi da ga želi ostvariti na miran način.
»Stoga njegova politika vodi u samo jednom pravcu, ratu. On dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susjeda. Nikolić je politički davitelj s velikim zabludama. Srbija podsjeća na Weimarsku Njemačku. Poražena, ponižena i toneći u gospodarski ponor, srbijanski birači glasali su za neonacista. On nije njihov spasitelj, nego umjesto toga ponovno vodi Srbe u zlu kob i katastrofu«, zaključuje Kuhner u The Washington Timesu. 

Primjedbe

Popularni postovi