UZALUD JOSIPOVIĆEVA INTERVENCIJA - OKONČAN POSTUPAK PROTIV B. VUKUŠIĆA





Uzalud Josipović intervenirao: Zastarom okončan postupak protiv tajnika Počasnog bleiburškog voda


OČEKIVANO, postupak protiv tajnika počasnog bleiburškog voda Bože Vukušića za otmicu SDB-ovih agenata Blagoja Zelića i Petra Gudelja, okončan je - zastarom! Takav rasplet dao se naslutiti kada je Mladen Bajić nakon intervencije predsjednika Ive Josipovića požurio okončati istragu dugu 10 godina te ekspresno dignuti optužnicu 2010. godine. Uzalud. Preostalo je vrlo malo vremena za utvrđivanje činjenica, s obzirom da se radilo o događajima s početka Domovinskog rata.

Premda je sutkinja Ivona Rupić dala sve od sebe da suđenje završi u najbržem mogućem roku, Vrhovni sud je koncem prošle godine vratio predmet na ponovno suđenje. Bila je to mat pozicija, jer je u mjesec i nešto dana, koliko je preostalo do nastupanja zastare bilo nemoguće provesti sve naloženo.

Tko će dočekati Vukasa iz Iraka?

Inzistiralo se na saslušanju veleposlanika u Iraku Jerka Vukasa, kojeg su neki svjedoci direktno prozvali za uključenost u akciju otmice SDB-ovih ljudi, za što je na koncu odgovarao samo Vukušić, tada pripadnik SZUP-a.

Vukasa sutkinja Rupić nije uspjela dočekati u prvom suđenju, njegov dolazak iz Iraka u samo mjesec dana bio je i tehnički nemoguć, što je dakako bilo poznato i sucima Vrhovnog suda, koji su donijeli odluku o ukidanju oslobađajuće presude. Nema sumnje da bi se mjeseci potrošili i na izradu grafološkog vještačenja plana otmice tako da su na Vrhovnom sudu svjesno donijeli odluku o novom suđenju premda su znali da nije preostalo dovoljno vremena da se isto organizira!

Krema obavještajne zajednice saslušana u Splitu

Tijekom postupka saslušana je, inače, sama krema hrvatske obavještajne zajednice. Svi su došli u Split. Josip Perković, Joža Manolić, Vinko Sindičić... Nejasno je zbog čega se istraga otegla na više od 10 godina i zbog čega su iz optužnice izostavljene osobe čija je odgovornost naznačena u iskazima pojedinih svjedoka. Osim Vukasa, neki su spomenuli i Vicu Vukojevića.

Zelić i Gudelj oteti su, inače, kako bi se od njih iznudilo priznanje o umiješanosti u ubojstvo Bruna Bušića. Otmica je tako završila i na filmu, koji je premijerno za odabranu publiku prikazan u kabinetu predsjednika Tuđmana. Film mu se nije svidio, otkrio je Joža Manolić.

Primjedbe

Popularni postovi